Един от най-адмирираните балетисти на своето време, именитият французин ще

...
Един от най-адмирираните балетисти на своето време, именитият французин ще
Коментари Харесай

Звездата на Гранд Опера Патрик Дюпон пристигна във Варна

Един от най-адмирираните балетисти на своето време, именитият французин ще има среща с медии и фенове на 27 юли от 12 ч. в хотел Черно море в дните на Международния балетен конкурс Варна 2018.

Патрик Дюпон – етоал, а по-късно и шеф на Парижката Гранд Опера, дойде в града на своя звезден старт – Варна, откъдето потегли неговата блестяща кариера. Той завоюва сърцата на публиката и журито, което го отличи с най-високата премия в категория Младша възраст – Специалната премия на град Варна през 1976.

Сега международната балетна звезда ще наблюдава представянето на финалистите на 28-ия Международен балетен конкурс в Летния спектакъл - сцената, която промени целия му живот.

В отговор на многочислените запитвания на фенове уредниците от Фондация Международен балетен конкурс Варна осигуриха опция за диалог с търсения посетител. Срещата „ Една звезда от близко – Патрик Дюпон “ ще се организира на 27 юли от 12:00 в конферентната зала на хотел Черно море. Журналисти и фенове на балетното изкуство са добре пристигнали на нея със своите въпроси. Входът е свободен.

Патрик Дюпон е роден през 1959 година В Париж. Тъй като бил пламенно дете, майка му го записва първо на футбол, а след това – на джудо. Веднъж обаче той попаднал в балетната зала и класическия танц го завладял вечно. Започнал да учи балет при Макс Бозони – в предишното звезда на Парижката Гранд опера. На 15-годишна възраст постъпва в балета на Парижката опера, а година по-късно изиграва своята първа солова партия в балета „ Нана “ на Ролан Пти. След блестящото му показване на Международния балетен конкурс във Варна, неговата кариера в балета полита нагоре: играя в балета „ Федра “ на Серж Лифар, „ Спящата хубавица “, „ Ромео и Жулиета “, в „ Блудния наследник “ на Джордж Баланчин. На 19-годишна възраст към този момент извършва основната партия в „ Болеро “ по хореография на Морис Бежар.

Танцува също в балети на Джон Ноймейер, Алвин Алей, Рудолф Нурее,в Юрий Григорович. На 21 години е разгласен за etoile – звезда на Гранд опера. Гастролира сполучливо в разнообразни трупи в Европа, Америка и Япония.

Морис Бежар слага с „ Балета на ХХ век “ „ Саломе “ с Патрик Дюпон в основната роля. Майкъл Кларк основава хореография особено за великия французин в балета „ Храна за ангели “.

През 1988 година Патрик Дюпон става артистичен шеф на балетната натрупа на Нанси, където постява балета на Боб Уилсън „ Мъките на Св. Себастиян “. В него извършва основната роля в партньорство със Силви Гилем и Микаел Денар.

През 1990 година 30-годишният Дюпон е назначен за шеф на балетната натрупа на Парижката Гранд опера. Същата година се снима с Ален Делон във кино лентата „ Танцуващата машина “.

Като шеф на една от най-значимите трупи в света той обогогатява репертоара с нови спектакли: „ Баядерка “ на Нуреев, „ Парк “ на Прелокаж, нова класическа версия на „ Жизел “ и актуалната версия на Мац Ек, а също „ Лешникотрошачката “ на Ноймайер и балети на Робинс.

През 1997 година Патрик Дюпон напуща трупата на Парижката опера – мотив за това е присъединяване му в журито на кинофестивала в Кан, поради което просрочен за подготовки. Като свободен актьор той прави опити в разнообразни типове театрално изкуство, включително и с „ Имперсия съветски балет “ като сътрудник на Мая Плисецкая.

През своята кариера Патрик Дюпон си е партнирал с най-големите звезди на танца: Ноела Понтоа, Силви Гилем, Мари-Клод Пиетрагала. Неговите записки са събрани в книгата му „ Etoile”.

През 1996 година Патрик Дюпон се завърна в града на своя огромен успех – Варна, за който постоянно е приказвал с обич и самопризнание. В супергалата „ Среща на поколенията “ на сцената на Летния спектакъл той извърши солото от балета „ Саломе “ на Морис Бежар.

В продажба са билетите за всички конкурсни вечери. Цените на билетите за Трети тур стартират от 18 лева, а за двете Гала вечери – от 25 лева Билетите за концертните вечери могат да се купят от ДКС, Летен спектакъл и мрежата на Eventim в цялата страна - бензиностанции OMV, книжарници Orange, магазини Office1Superstore, както и онлайн от: http://www.eventim.bg

Пълна стратегия на балетните вечери и Гала концертите можете да откриете на уеб страницата на състезанието: www.varna-ibc.org.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР