Един от начините за покриване на новите екологични стандарти са

...
Един от начините за покриване на новите екологични стандарти са
Коментари Харесай

Хибридните автомобили се оказаха не толкова екологични

Един от методите за покриване на новите екологични стандарти са хибридите, които могат да се зареждат от електропреносната мрежа (така наречените plug-in hybrid или PHEV). Производителите масово залагат на тези модели, при които се комбинира мотор с вътрешно горене (ДВГ) и електромотор, като продажбите им порастват непрестанно.

Оказва се обаче, че оповестените от водещите компании равнища на нездравословни излъчвания (въглероден двуокис - СО2) на хибридите въобще не дават отговор на действителните, които са в пъти по-високи. Това разкрива проучване на специалисти от Германия, Норвегия, Съединени американски щати и Канада.

Използването на зареждащи се хибриди допуска, че най-малко за част от придвижването си те работят единствено на електричество и чак когато зарядът в батериите им се изчерпи, се включва моторът с вътрешно горене. И защото по-голямата част от водачите ежедневно изминават относително дребни дистанции, ще им е необходим единствено електромотор. Което допуска, че отделяните в атмосферата равнища на СО2 ще се минимални.

В действителни условия обаче нещата не стоят по този начин. При проби на своите PHEV хибриди фирмите използват формалните стратегии WLTP и NEDC, които са общопризнати и се употребяват за образуване на политиката на производителите в автомобилната промишленост.

Екипът от автомобилни специалисти е проучил над 100 000 хибриди модела (PHEV), част от които са благосъстоятелност на огромни компании и се употребяват като служебни коли, а другите принадлежат на частни лица. Последните са дали информацията за разхода и нездравословните излъчвания на своите коли анонимно.

Изследването е извършено в страни с разнообразни климатични условия - Съединени американски щати, Канада, Китай, Норвегия, Нидерландия и Германия, като е засегнало 202 хибридни модела от 66 марки. Отчетени са и разликите в пътищата, инфраструктурата и навиците при шофиране в обособените страни.

Резултатите демонстрират, че в Норвегия хибридите отделят с 200% повече нездравословни излъчвания от посоченото от производителя, до момента в който в Съединени американски щати превишението се колебае сред 160 и 230%. Рекордьор обаче е Нидерландия, където междинният индикатор е 450% по-висок, като при някои модели той доближава 700%.

Сред вероятните аргументи за високите равнища на СО2 е посочена и още една - непредвидена. Ако в дадена страна инфраструктурата от зарядни станции е едва развита, водачите не прибягват до постоянно зареждане на акумулатора и употребяват хибридите като общоприети коли. Така изхарчените пари за транспортно средство със смесено задвижване (ток и гориво) не се изплащат в никакъв случай.

Друг извод от проучването е, че хибридният автомобил губи своята успеваемост при по-дълги ежедневни пътувания. Затова, преди да бъде закупен подобен модел, притежателите му би трябвало отчетат при какъв режим ще го употребяват най-често.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР