Един от малкото, които промениха футбола из основи - Йохан

...
Един от малкото, които промениха футбола из основи - Йохан
Коментари Харесай

Геният Кройф днес щеше да навърши 73

Един от дребното, които трансформираха футбола радикално - Йохан Кройф, е роден на днешната дата преди 73 година. Великият Йохан си отиде от този свят преди четири години. Макар и надалеч от земната действителност, той вечно ще остане част от футбола с достиженията, концепциите и харизмата си.

" Златното лале " е измежду вестоносците на Тоталния футбол като състезател, а като треньор пробръща визиите за играта. Той е първият футболист, който печели " Златната топка " цели три пъти и демонстрира превъзходството си пред останалите играчи по това време. Ел Флако е нееднократен първенец в Холандия с Аякс (8 пъти), а през 1974 година носи наслада и на изстрадалия тогава отбор на Барселона. С екипа на Холандия остава в подножието на международния връх, въпреки че цялата планета ахва от футбола на " лалетата ".

Като треньор построява " Дрийм тийма " на Барселона, в който значима роля играе и българинът Христо Стоичков. Йохан издига Барса до европейския връх и качва клуба до ново ходило в международния футбол. Той преизгражда и детско-юношеската академия на " лос кулес " и остава завещания, които оказват помощ на доста футболисти и треньори да продължат пътя му.

Йохан е легенда, Йохан е ентусиазъм, Йохан е футболът в може би най-чистия му и величествен тип! Ла Лига 27 кръг, събота 7 март  Барселона 1:0краен резулат  Реал Сосиедад
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР