„Един от ключовите приоритети в преговорите за бюджета на ЕС

...
„Един от ключовите приоритети в преговорите за бюджета на ЕС
Коментари Харесай

Лиляна Павлова: ЕИБ е подкрепила с 359 млн. евро проекти в България

„ Един от основните цели в договарянията за бюджета на Европейски Съюз през идващите 7 години е така наречен Зелена договорка, предвиждаща енергиен преход, целящ превръщането на Европа във въглеродно безпристрастен континент до 2050 година “ Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов при откриването на конференцията „ Investment and Investment Finance in Bulgaria”, проведена взаимно от Европейската капиталова банка (ЕИБ) и Министерството на финансите. По думите му по време на този преход безспорно страни като България ще бъдат най-засегнати - това са районите, в които доминират въглеродно-интензивни технологии.

„ Ние сме пети в Европа по този индикатор, тъй че провокациите пред нас са съществени и са нужни обилни вложения в тази посока. Европейска комисия е планувала редица механизми за финансиране и активизиране на частни вложения и Европейска инвестиционна банка ще има основна роля в осъществяването им и в даването на редица принадлежности за финансиране в поддръжка на политиките на Европейски Съюз. Вярвам, че със своя опит и експертиза във финансирането на вложения в региона на инфраструктурата, нововъведенията, климата и околната среда Европейска инвестиционна банка може доста да подкрепи процеса на прекосяване към въглеродно неутрална стопанска система “, добави министър Горанов.

Форумът беше предшестван от конференция, на която вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Лиляна Павлова и заместник-министърът на финансите Маринела Петрова показаха активността на Банката в България през 2019 година „ От позиция на българското държавно управление и в частност на МФ, Европейска инвестиционна банка играе значима роля за финансиране на разнообразни сегменти на стопанската система. Това, което сега е значимо за нас, е обвързвано с пакета „ Климат-енергетика “ и преобразуването на Европейска инвестиционна банка в климатична банка. България е измежду страните, които се чака да бъдат най-силно наранени от трансформацията към зелена кръгова стопанска система. Затова разчитаме на мандата на Банката, която ще бъде сложена в центъра на средствата за поддръжка на трансформиращите се стопански системи по линия на Фонда за обективен преход “, уточни заместник-министър Петрова.

Вицепрезидентът Лиляна Павлова оцени активността на Банката в България през 2019 година като доста сполучлива и изрази вяра 2020 година да показа още благоприятни условия както за кредитиране, по този начин и за финансиране на действия в поддръжка на създаване на планове и проекти за реализация на нови вложения, които да дават отговор на настоящите действителности и провокации. „ Възнамеряваме да продължим работата за възстановяване на обществената, икономическата, транспортната и екологичната инфраструктура и за по-нататъшното развиване на обществения и частния бранш в страната, както и за финансиране на начинания в поддръжка на уговорките на България в региона на климата “, означи тя.

Европейска инвестиционна банка отпусна заеми в размер на 210 млн. евро за планове в България, гаранциите по ЕИФ и поетите отговорности за дялово присъединяване възлизат на 149 млн. евро. Предоставените от Групата на Европейска инвестиционна банка средства в България съставляват 0,59 % от Брутният вътрешен продукт на страната през 2019 година Ползите от тези интервенции усетиха 3 800 сдружения, като бяха подкрепени 79 000 работни места.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР