Един от известните руски киберинженери и бивш собственик на най-голямата

...
Един от известните руски киберинженери и бивш собственик на най-голямата
Коментари Харесай

Руски киберзвезда е изпратена в лагер за държавна измяна

Един от известните съветски киберинженери и някогашен притежател на най-голямата компания за киберсигурност, беше наказан в сряда да прекара 14 години в затворнически лагер при непоколебим режим за държавна измяна.

Иля Сачков, който отхвърля обвиняванията, умерено изслуша присъдата в стъклена клетка на правосъдната зала в Москва. Той е измежду учредителите на Group-IB, в миналото една от най-известните съветски компании за киберсигурност, написа Ройтерс.

Обвиненията

37-годишният Сачков беше задържан през септември 2021 година от Федералната работа за сигурност на Русия (ФСБ) по обвинявания в държавна измяна. Процесът се гледа при закрити порти поради съдържащата се в обвиняването класифицирана информация и по тази причина не е ясно в какво тъкмо прокуратурата упреква Сачков.

Според организация " Блумбърг " той е предал на Съединените щати информация за съветската хакерска група Fancy Bear, която е свързвана с съветските военни.

Агенция " Ройтерс " пък споделя, че директно преди задържането си Сачков е подлагал на критика управляващите на събитие, на което е участвал министър председателят Михаил Мишустин.

 Руски топ академик е наказан за държавна измяна, предал секрети на Европейски Съюз Руски топ академик е наказан за държавна измяна, предал секрети на Европейски Съюз

В тирада на събитието, показана по държавната телевизия, Сачков упрекна управляващите, че са разрешили на изтъкнат съветски престъпен хакер да прави бизнеса си гладко, подлага на критика назначението на човек, който съгласно него е някогашен разузнавач, в орган, контролиращ износа на съвременни технологии, и упрекна пратеника на Путин по киберсигурността в правене на токсични изказвания.

По време на ареста му Group-IB се концентрира върху следствие на високотехнологични закононарушения и онлайн измами в Русия и по света.

Процесът

Адвокатът на Сачков сподели пред кореспонденти в сряда, че се е надявал клиентът му да бъде оневинен, защото счита, че са показани задоволително доказателства за невинността му.

" Ние не се отхвърляме. Вярваме...в невинността на Иля и ще апелираме в допълнение и ще работим още ", съобщи юристът.

Самият Сачков отхвърля обвиняванията. Чрез юриста си той е казвал пред медиите, че е " съветски инженер ", " не съм предател, не съм разузнавач и не съм изменник ", написа съветската организация " Интерфакс ".

 Руски публицист е наказан на 22 година, издал секрети на НАТО Руски публицист е наказан на 22 година, издал секрети на НАТО

Бивши сътрудници, които купиха съветския бизнес на Group-IB и го преименуваха на F.A.C.C.T, споделиха в изказване, че юридическият му екип ще изиска от президента Владимир Путин да помилва Сачков.

Някои от поддръжниците му, облечени в черни тениски с неговия портрет, бяха в съда, с цел да чуят присъдата.

Възхваляван като един от най-обещаващите предприемачи в Русия преди задържането си, Сачков се срещна с Путин в Кремъл през 2019 година, откакто завоюва премия за млади бизнесмени.

Сачков е последният от дълга поредност от хора, измежду които учени, военни, служители и някогашен публицист, които са изправени пред обвинявания в държавна измяна в Русия през последните години, припомня Ройтерс.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР