Един от интересните проекти, спечелили финансиране от ОФ Пловдив 2019,

...
Един от интересните проекти, спечелили финансиране от ОФ Пловдив 2019,
Коментари Харесай

Концертът представя по света Пловдив 2019

Един от забавните планове, спечелили финансиране от Отечествен фронт " Пловдив 2019 ", се оказа " Концертът " на Центъра за изкуства " За Родопите " в село Бостина. Всъщност става дума за театър на Петър Тодоров (концепция и режисура) и на неговата брачна половинка - актрисата Десислава Минчева-Тодорова. Концертът е театър за една актриса и четири кукли в съвсем човешки размери, облечени в присъщи български носии, тъй като са изпълнителки на национални песни. Започва се с хумористичната " Гьоре дос " и се редят една след друга най-знаковите, най-въздействащите и обичаните национални песни: " Лале ли си, зюмбюл ли си "..., та до " Полегнала е Тодора ". Песните се извършват и като соло, и като двуглас, триглас, че и на четири гласа. Четирите кукли се движат посредством съоръжения от надарената актриса - тя е и техният импресарио, конферансие, сътрудник - всичко. Защото във втората част Деси Минчева пее онлайн. Изнася цялостен рецитал. С " Катерино моме " слезе измежду публиката, която запя дружно с нея.

Основният воин в представлението е превъзходната българска национална ария. На съпричастието и партньорството сред артист и кукли, артист и аудитория е комплициран акцент в този несложен сюжет. Спектакълът е изработен с комизъм и задявка. Куклите, работа на Ханна Шварц, са майсторски индивидуализирани. Костюмите са по план на Николина Костова-Богданова. Премиерата се състоя в залата на претърпелия сериозен ремонт Пловдивски куклен спектакъл, измежду публиката имаше сътрудници на Тодорови от Смолян, Пазарджик, Пловдив. Букети и приветствия се получиха от куклени театри в страната. Семейството е измежду най-уважаваните в гилдията. Десислава Минчева е носителка на тазгодишния " Икар " за куклено изкуство за осъществяването си във " Филифьонката, която вярваше в бедствия ", режисьор Петър Тодоров.

На " Концертът " му следва дълъг живот. Както научих от режисьора, той ще бъде показан в Бургас през август на Дни на куклите и на фестивала за куклен спектакъл за възрастни " Пиеро " в Стара Загора през септември. През октомври ще бъде премиерата в Смолян на огромната сцена на Родопския трагичен спектакъл. През ноември спектакълът ще гостува в Малмьо, Швеция. Следват турнета до Бурса и Матера, която също е Европейска столица на културата 2019.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР