Един от инструментите, с които държавните органи принуждават компаниите да

...
Един от инструментите, с които държавните органи принуждават компаниите да
Коментари Харесай

Обяснение на циклите WLTP и RDE за измерване на вредните емисии

Един от инструментите, с които държавните органи принуждават фирмите да понижават нездравословните излъчвания, е стандартът за контролиране на равнищата на нездравословни излъчвания. Доскоро в Европа фирмите трябваше да съблюдават цикъла New European Driving Cycle (NEDC), до момента в който в Съединени американски щати важи EPA Federal Test Procedure (FTP).

Сега на Стария континент е настоящ Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP), който може (на теория) да се употребява в международен мащаб. Цялата процедура е по този начин съобразена, че да бъде основан международен инструмент за премерване на излъчванията CО2, твърдите частици и разхода на гориво. В Европа WLTP към този момент стартира да измества New European Driving Cycle (NEDC), който е в действие от 80-те години.

WLTP в детайлности

Този тестови цикъл е формиран от четири елементи, изпълнявани при разнообразни скорости: ниска, междинна, висока и доста висока. Автомобилът, във всеки от тези проби, би трябвало да извършва серия от маневри, в това число прекъсване, негативно ускоряване и ускоряване.

За всеки модел, слизащ от поточната линия, се правят проби на най-леката и най-тежката версия. Автомобилите са разграничени в три съществени класа, като това разделяне са основава на съотношението мощ – тегло.

В разпоредбите на WLTP тестванията прецизно са разказани изискванията, които би трябвало да се извършват по време на динамометричните тествания, както и съпротивлението по време на придвижване. Под внимание се взимат промяната на предавките (типа трансмисия), тежестта, качеството на горивото, външната температура, типовете гуми и налягането в тях.

Когато нов автомобил бъде подложен на тествания, под внимание се взимат следните стойности: разход на гориво, излъчвания CO2, други нездравословни излъчвания и консумация на сила при колите с различно задвижване.

Първите две стойности са свързани: Количеството CO2, отделяно от работещ мотор, е директно обвързвано от изгореното гориво. Един грам CO2, обособен в атмосферата, се равнява на изгорени 0,043 литра гориво на 100 км. Това значи, да вземем за пример, че автомобил, чийто междинен разход на гориво е 5,17 л/100 км, ще отдели в атмосферата 120 грама CO2 във въздуха.

WLTP е лабораторен тест, който, въпреки и по-прецизен от остарелия NEDC, не може да даде супер тъкмо премерване на нездравословните излъчвания, отделяни от автомобила в действителни пътни условия. За задачата производителите и регулаторните органи ще употребяват тестовата процедура Real Driving Emissions (RDE), която добавя WLTP.

RDE в детайлности

RDE ще влезе в действие в Европа през 2018 година, само че все още не се споделя по кое време (и дали) други райони по света ще я възприемат. Първата стъпка от въвеждането на RDE се случи на 1 септември 2017 година, която изискваше оптимално равнище от 2,1 NOx за всички типове нови коли.

Стъпка 2 (от 2020 г.) ще наложи оптимално равнище NOx от 1,0 плюс отклоняване от 0,5.

Основната концепция на RDE е да тества колите в действителни пътни обстановки, изложени на цяла гама от разнообразни условия.

Чрез особено съоръжение, инсталирано в и отвън автомобила - Portable Emission Measuring Systems (PEMS) – експертите се пробват да се уверят, че твърдите частици и СO2 не надвишават оптималните стойности в следните условия: ниска и висока надморска височина, междинна годишна температура, в допълнение натоварване на автомобила, втурване и нанагорнище на наклони, придвижване в градски условия с ниска скорост, извънградско шофиране със междинна скорост и шофиране на автомагистрала с висока скорост.

Тук също би трябвало да се направи уточнението, че няма тестова процедура, която да пресметна с цялостна акуратност нездравословните излъчвания и разхода на гориво. А главната повода е тежестта на десния ви крайник.

BMW 630d GT e бегач на дълги дистанции (тест драйв)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР