Един от хората, които бяха в основата на издирвателната операция

...
Един от хората, които бяха в основата на издирвателната операция
Коментари Харесай

Кирил Петков разкри кой е дал парите за търсенето на Боян Петров и сравни Шиша Пангма с Марс - една грешка и загиваш

Един от хората, които бяха в основата на издирвателната интервенция на Боян Петров - Кирил Петков, разкри в ефира на БТВ още детайлности към търсенето и сподели за първи път фрагменти от хеликоптерите.

" Моят татко е бил преподавател на Боян в четвърти клас. Дори той е първият човек, който го закарва в планината. Дойде при мен и ми сподели, че потегля за Китай да оказва помощ на терен за спасяването. Направиго без да приказва, без да написа по фейсбук. Каза ми, че е изтеглил 30 000 золара и стяга багажа. Боян е и мой другар и аз също незабавно се съгласих да потегли с татко ми. Той над 30 години е взел участие в избавителни задачи - в Амазонка, Северна Канада и къде ли още не.

Изумен съм какъв брой доста ни помогнаха всички институции. Посолството и китайската администрация работиха до 2 ч. през нощта. Министър Катя Захариева и Румяна Бъчварова бяха непрекъснато на телефона ", сподели Петков.



Той разкри, че водачите на хеликоптерите са показали извънреден темперамент. " Разрешението беше да летят до 6700  м, само че те се съгласиха и се качиха над третия лагер от първия опит. Понататък се качиха на 8100 метра, ние прелетяхме около върха. 

Усещането горе е, че има липса на О2, стартира да ти се приспива. Там е територия като Марс, една неточност и можеш да загинеш. Браво на китайците, качиха се на 10 метра от върха. Горе наподобява като градинка, а това са цепнатини, които са 20 метра дълбоки, паднеш ли там, никой не може да те откри ", изясни още той. 

Петков разкри, че всички са доста недоволни, че не съумяха да намерят Боян Петров. " Заради Боян и неговата легенда командирът на Китай сподели - знаете, че от през днешния ден нататък няма граници сред Китай и Непал, когато става дума за избавителни интервенции. Баща ми сподели какво значи другар. Тръгваш без да знаеш какво те чака. Алпинистът, който водеше групата - ходеше по снега все едно върви в парка. Показахме, че българската администрация може да е извънредно ефикасна, както и китайската и непалската ", изясни той.

Петков засегна и финансовата част: " Китайците направиха всичко като подарък към нас. Непалците желаеха 200 000 $, които договорихме на 50 000 в случай че летят и още 150 000 $ в случай че го намерят. Така те имаха тласък. Искавм да кажа, че страната една стотинка не е дала, всичко бе обезпечено от сметката, която приятелката му откри. Освен това 10 персонални приятеля на Боян подариха суми персонално за него. Над 65 000 $ струваше ".

" Условията горе бяха ужасни ръководехме в непрекънат баланс да създадем всичко допустимо за Боян, само че да не рискуваме други животи.

За мен Боян е легенда, която сподели че България и българите можем да реализираме невероятни триумфи. Направихпме казус поради него. Този човек поддържаше доста дела - искаше да направи предложение за Пирин, и за Корал, сподели, че в случай че се обединим можем да реализираме резултати ", приключи Петков.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР