Един от хилядите детски въпроси, които малките любопитковци задават безспирно

...
Един от хилядите детски въпроси, които малките любопитковци задават безспирно
Коментари Харесай

Защо кукуригат петлите?

Един от хилядите детски въпроси, които дребните любопитковци задават безкрайно на своите родители е за какво кукуригат петлите?

Този въпрос нормално ни връща в детството и безгрижните летни ваканции на село, когато сме били събуждани от тези пъстри птици. Като възрастни можем да се опитаме да отговорим първо на себе си на този въпрос, а след това по подобаващ метод и на децата.

Свързваме кукуригането на петела с разсъмването. Това е естественият будилник за хората в предишното. Опитно обаче е потвърдено, че петелът не кукурига единствено призори, а и по други аргументи.

Те реагират на всевъзможни дразнения, свързани със тон и светлина. Такива може да бъдат автомобилните фарове, светенето на фенерчето и други. Теорията, че петлите реагират единствено на утринната светлина не е тотално неправилна, само че птицата може да ни изненада и при просветването на лампата, както и по доста други аргументи.

Според орнитолозите петлите знаят по кое време настава утрото и кукуригат и поради него. В Япония е извършен опит, чиято цел е да се наблюдава държанието на петлите и поради това са били разграничени на 2 групи- такива, които живеят в естествени условия, и такива, които стоят 24 часа на мрачно. Установено е, че и двете групи кукуригат малко преди да настъпи разсъмването.

Това значи, че те реагират освен на светлината, а кукуригането им е обвързвано с биологичния им часовник, който им споделя, че утрото наближава.

Всички тези обстоятелства демонстрират, че петлите кукуригат както поради светлината от зазоряването, по този начин и поради биологичния си часовник, като последния е с доста по-силно деяние, тъй като е открито, че на зазоряване кукуригането е най-силно, без значение дали съществува източник на светлина, или не.

 Кокошки

Ако би трябвало да се обобщят аргументите за кукуригането на петлите, те ще бъдат:

- Шумът и светлината

- Присъствието на хора или животни

- Пазенето на територията

- Общуването със себеподобни

- След чифтосване с домашните кокошки

- След хранене на петлите

- Заради приближаващото утро

Сантиментът, обвързван с детството, прави кукуригането на петлите факт, който ни зарежда с въодушевление за целия ден и постоянно се свързва с приятни страсти.

Прочетете още за кокошките.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР