Един от големите мислители на ХХ век, Мечо Пух, е

...
Един от големите мислители на ХХ век, Мечо Пух, е
Коментари Харесай

Oт А до Ям: Хляб без месене. Ура!

Един от огромните мислители на ХХ век, Мечо Пух, е споделил, че някои думи не могат да се обяснят, а се усещат. В моя речник думата „ самун ” е измежду тях паралелно с „ обич ”, „ дом ”, „ уют ”. Чувството, когато в близост замирише на прясно изпечен самун, е като това, което те обгръща, когато влизаш у дома през зимата, изтръскваш снега от себе си и от обувките си и въздъхваш благополучен, че си се прибрал.



Ако постоянно сте мислели, че да направиш самун, е мъчно, че са нужни специфични съдове или машина, че хлябът е точна просвета, бъркали сте. Има десетки, може би стотици способи човек да направи самун, както има и доста пътища, които водят до дома. Все отново хлябът е остарял колкото света – най-важното е човек да има предпочитание и хубаво брашно.

Предлагам ви един подобен метод – без месене, в тенджера. Хлябът, който се получава, е доста подобаващ за брускети, има отлично изпечена коричка и не прекомерно нежна сърцевина. Приготвя се извънредно елементарно, правила съм го няколко пъти и всякога се получава. Последните няколко пъти даже го овкусявам, преди да го изпека, с мъничко смачкани изпечени скилидки чесън и розмарин.



Необходимите артикули

3 ч.ч. брашно (аз използвах био пшенично брашно на „ София Мел ”)
1 ½ ч.ч. топла вода
1 ч.л. захар
1 ½ ч.л. сол
жива квас (макс. 1/3 кубче от 25 г) 

Изсипете в дълбока огромна купа брашното и солта. Разбъркайте.

Водата би трябвало да е прелестно топла. Нито гореща (не желаете да убиете дрождите), нито студена (за да се задейства маята). Към нея прибавете маята и захарта. Разбъркайте деликатно, тъй че да се разтворят, и изчакайте 10-15 минути.



Внимателно, на два пъти, изсипете водата към брашното и разбърквайте с дървена лъжица. Накрая се получава доста меко лепкаво тесто, което е съвсем безформено, само че не се тормозете. Оберете всичко от стените на съда, разбъркайте колкото можете по-добре. Покрийте съда със стреч фолио и го приберете на изсъхнало и топло място. Аз употребявам микровълновата печка като долап (не я включвайте!). Забравете тестото за 12-18 (и даже 24) часа.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР