Един от големите инвеститори у нас има планове за отваряне

...
Един от големите инвеститори у нас има планове за отваряне
Коментари Харесай

Един от големите производители у нас планира отваряне на нов завод въпреки пандемията

Един от огромните вложители у нас има проекти за отваряне на трети цех в България. " Фесто Производство ЕООД " e сдружение на концерна Festo AG&Co в България. Заводът е международен водач в производството на магнитни датчици и електронни модули. Как рецесията ще се отрази на бизнеса на този вложител у нас?

Плановете за отваряне на трети цех в България към момента са настоящи, само че ще са отсрочени във времето, съобщи шефът Георги Атанасов в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

" Имаме опит от рецесията преди време, проектите може да се отсрочат с половин или една година, само че ние към този момент имаме тактика която е разширение на производството в източна Европа и чакаме това да се случи ", съобщи Атанасов. Плановете са той да бъде наоколо до София. Очаква се през идната година да стартират първите копки. Там ще се назначава нов личен състав, както и ще се пренасочват чиновници от другите две местоположения на компанията.

Ще има ли смяна в размера на вложенията?

Според шефа на концерна част от вложенията тази година са задействани още от 2019 година и общо вложенията, които ще се осъществят за тази календарна година ще бъдат към 22 милиона лв.. Те ще са съществени в уголемение на индустриални линии, пускане на нови артикули, увеличение на потенциала, замяна на уреди. " Вероятно ще има смяна при поръчките, само че тя няма да се задържи постоянно. До средата на април не усещахме никаква смяна ", сподели той. По думите ми няма прогнози за внезапни спадове, защото компанията работи с над 300 000 клиенти в целия в свят и в Азия към този момент се усеща напредък.

Ще има ли закъснение на автоматизацията на международно равнище?

По думите на специалиста в резултат на ковид се ускорява ползата към автоматизация за да се предотврати човешкия фактор и да се стопират производства заради болести. " Едва ли ще има закъснение на растежа на автоматизацията, по-скоро ще има разбъркване сред промишленостите. Надявам се да има повече поръчки и по-голям преход към автоматизация, даже и единствено частична ", съобщи Атанасов.

Работната мощ

В компанията у нас работят над 900 души, като над 60 от тях са назначени от средата на март до момента. " В този интервал назначихме хора, с цел да компенсираме загибения потенциал заради отпуски, болнични. Смятаме да запазим тези хора парцел идната година да растем още ", съобщи той.

Според специалиста сега има в пъти повече искащи за инженерни позиции и за такива в производството, като някои от тях идват с опит в сектора. " Надяваме се част от българите, били в производството в чужбина да останат тук и след рецесията ", сподели още той.

Какви са преимуществата на България като капиталова дестинация?

Според Атанасов за Европа и западна Европа България е атрактивна с близостта, дребните часови разлики и гъвкавостта. За другите райони в значим достъпът до европейския пазар и стойност на труда.

Как се е трансформирал методът на работа по време на пандемията?

Още преди въвеждането на изключителното състояние у нас, " Фесто " вкарва ограничения в своето произвеждане. " Мерките в компанията за безвредна работа се вкараха още при започване на март. Те включват обезпечаване на защитни средства, обществена отдалеченост, понижено работно време ", сподели той.

До какъв брой немската стопанска система въздейства на резултатите на бизнеса тук?

По думите на Атанасов, компанията изнася напълно през Германия за целия свят. " Фесто " има огромен дял продажби и в Германия и в Европа, само че съвсем половината от продажбите са отвън Европейски Съюз. Различните стадии на рецесията в другите континенти спомогна за това ние да усетим по-малко въздействието й.

Има ли в България индустриални ниши, които ще могат да се запълнят след рецесията?

По думите на специалиста производството на бяла и черна техника основава огромна верига от доставки вътрешно. " Ако се привлекат вложители, ще се сътвори доста по-голяма вътрешна лична верига от доставки. За съпоставяне автомобилопроизводителите идват с налични снабдители ", споделя Атанасов.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР