Един от главните символи на Бургас безспорно е катедралният храм

...
Един от главните символи на Бургас безспорно е катедралният храм
Коментари Харесай

Катедралният храм Св. св. Кирил и Методий е един от символите на Бургас

Един от основните знаци на Бургас несъмнено е катедралният храм "Свети свети Кирил и Методий ". Това е най-старата българска черква в града и носи името на славянските равноапостоли Свети свети Кирил и Методий. Тя е ситуирана в централната градска част на едноименния площад.

Основите му са положени през 1895 година, само че бива приключен едвам през 1907-а по план на работилия в града италиански проектант Рикардо Тоскани , който е с извънредно огромен принос за урбанизацията и модернизацията на град Бургас.

Църквата се разграничава от построените по времето на българското Възраждане църкви и отличава от тези, строени през първите години след Освобождението. Храмът е трикорабна кръстовидна черква, вид базилика и издигната по оста изток-запад, типична за католическите църкви. Над основния транспортен съд на църквата е построен централният и максимален купол; над двата странични кораба са построени други четири по-малки куполи.

Сградата - трикорабна базилика, иззидана от зелен айтоски камък, мрамор и тухли, -впечатлява със своята обилна фасада. Не по-малко луксозна е и вътрешната му декорация. Веднага се хвърлят в очи петте мраморни арки, които като че ли го разделят на две, богато украсеният иконостас, направен през 1930 година от майстора-дърводелец Крум Кошаревски , превъзходните фрески и прелестните икони като "Свети Седмочисленици ", "Света Богородица ", "Свети Йоан Рилски Чудотворец " и доста други, по-голямата част от които дарени на храма.

Централният вход е от западната фасада, като други по-малки входове при северната и южната страна са отворени единствено при специфични церемонии. При построяването на храма взимат присъединяване и занаятчия Митьо Цанев от Дряново и Кузман Димитров от Македония. Върху красивия стъклопис на основния вход на катедралата са изобразени светите братя Кирил и Методий. Катедралата е изографисана от художниците Гюдженов и Кожухаров, изографисали и софийския Храм-паметник "Свети Александър Невски ".

За страдание през 1953 година пожар поврежда доста от тези скъпи творения и едвам през 2008 година на катедралния си празник 11 май обновената реликва най-сетне отваря порти.

Освен с проектирането на бургаската катедрала "Св.св. Кирил и Методий ", архитекст Тоскани се занимава и с организирането на строителните интервенции. Италианският консул в града насърчавал младия проектант да проектира и строи доста други публични и фамилни здания в Бургас. Подписът му стои под плановете на редица красиви здания в Бургас - хотел "Империал ", "Модерен спектакъл ", къщите на Йови Воденичаров, доктор Миркович от Сливен, двете къщи на Йонидис, къщите на Иван Хаджипетров, Исак Презенти, братя Калиманови, Стефан Родев и други.

През 1918 година, дружно с проектант Светослав Славов проектират пансиона на девическото учебно заведение "Свети Йосиф " в комплекс с католическия параклис "Свети Йосиф ".

Сградата на музея "Петя Дубарова " е също проектирана от Тоскани през 1926 година.

В края на живота си, болен от туберкулоза, с вяра да оздравее, дружно със сина си замива за Котел (през 1928 г.) и там през днешния ден почиват останките на този популярен проектант.

Неговият племенник Марио Тоскани е архитект и сградостроител, дал извънредно доста за архитектурната визия на град Раковски.

Бурга̀с е най-големият град в Югоизточна България и вторият по величина на българското Черноморие. Няколкото естествени резервати и предпазени местности, антични и средновековни селища, Черно море и годишните фестивали притеглят голям брой туристи. Бургаската катедрала, носеща името на Кирил и Методий, и предпазената околност Пода са измежду 100-те национални туристически обекта. Манастирът „ Света Анастасия “ на едноименния остров във водите на Бургаския залив е единственият непокътнат феодален островен манастир в Черно море.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР