Един от фактите, които не изненадаха никого около ареста на

...
Един от фактите, които не изненадаха никого около ареста на
Коментари Харесай

Историята на руския Зукърбърг е покъртителна

Един от обстоятелствата, които не изненадаха никого към ареста на 16-годишния пловдивски възпитаник, упрекнат в тероризъм, бе, че той е комуникирал с вербовчика си чрез месинджъра Telegram. Създателят му е съветският Зукърбърг - Павел Дуров.

Още през януари предходната година английският министър председател Тереза Мей предизвести, че има риск Telegram "да се трансформира в леговище на нарушители и терористи ". Причината е, че това е най-сигурният междуплатформен месинджър в света. Искания за достъп до кода на Telegram до момента са отправяли Съединените щати, Обединеното кралство и съветският информационен регулатор Роскомнадзор. Той даже заплаши, че ще блокира приложението.



По това време Павел Дуров, чието положение е 1,7 милиарда $, живееше в новия си офис на 18 етаж в един от първокласните небостъргачи на Дубай. Заяви, че нито една работа няма да получи ключовете за криптиране на Telegram, нито ще научи къде са сървърите й. Нещо повече - приложението ще си остане гратис и негови акции в никакъв случай няма да се предложат на фондовите тържища. Така няма заплаха от враждебно усвояване, като това, случило се със соцмрежата вКонтакте.

Самият Дуров е удостоверение на думите на съветския милиардер Алишер Усманов, който още през 2012 година го преценя като "човек, който не желае пари, а освен това ". Тогава Усманов, - един от собстевниците на Mail.ru, договаря с Дуров за придобиване на останалите акции в соцмрежата му. Ето по какъв начин Усманов дефинира Дмитрий Гришин, основател на Mail.ru, и Павел Дуров - архитекта на вКонтакте: "Гришин е естествен човек - в случай че му предложиш пари - ще одобри. А Дуров е друга история - не се бори за пари, а нещо друго ".

И тъкмо това го прави извънредно рисков в очите на всички властници и олигарси по света. Те не схващат сходни персони. Идеята за основаването на месинджъра пристигнала на дипломирания лингвист с британски език през 2011 година. Тогава стартира придвижването Евромайдан срещу президента Владимир Путин и партия Единна Русия. Сивият кардинал на Кремъл Владимир Сурков се обажда и желае да се закрие групата, която провежда митинга. И когато получава вместо отвод фотография на изплезено куче в Туитър, е изпъден от Кремъл. Същата вечер пред дома на Дуров идват спецназовци.

Той ги гледа през ключалката, само че не им отваря. "Тогава взех решение да се свържа с брат ми Николай и осъзнах, че нямам сигурен канал за връзка ", споделя Дуров. На 14 август 2013 е стартът на Telegram. До ноември потребителите му са 1 милион. В момента са повече от 200 милиона. Изключително е известен в страни като Иран, където хората са преследвани и желаят да имат метод за сигурна връзка. Дуров стартира да губи контрола над обичаното си дете вКонтакте през 2011 година.



Създава го през 2006 година, като малко преди този момент гостува на Марк Зукърбърг. Мистър Facebook го поканил в дома си и от Google почнал да чете предписания за гурме ястия. И да ги готви. "Храната не ми хареса - толкоз доста подправки не са добре за стомаха. Едва не ме токсини ", спомня си по-късно Дуров. Не отпил и капка вино, тъй като още като възпитаник бил покъртен от описа на учителя си по биология за това по какъв начин спиртът убива живите кафези.

В самолета на връщане в Русия Дуров взема решение, че вКонтакте би трябвало да е изцяло друг от Facebook. Никакви рекламни банери, никакъв онлайн маркетинг! След няколко години Facebook ще търси разработчици за Русия от офиса на Дуров. И той ще отговори за вербовчиците на Зукърбърг: "Нашите хора не се качват на потъващи корита като Facebook ". На един от празниците на Санкт Петербург - 27 май, Дуров и неговите чиновници отварят офисите на вКонтакте и стартират да хвърлят книжни ракети на хората изпод. Във всяка ракета - по 5000 рубли.

За половин час от офиса изхвърчат хартийки на стойност 3000 $. На тротоара почнал пердах за тях. Дуров обяснил, че по този начин желал да направи празника още по-жив. През 2011-а Mail.ru придобива 39% от вКонтакте. Дуров си резервира 12%. Останалите държат неговите другари Вячеслав Мирилашвили и Лев Левиев. Тогава стартират търканията сред Дмитрий Гришин и Павел Дуров за бъдещото развиване на компанията. Дуров изпраща отговора си на Гришин по Туитър със фотография, на която му демонстрира междинен пръст. Това е първият обществен fuck в съветската стопанска история.

Алишер Усманов съумява да укроти Гришин и да купи след време акциите на Мирилашвили и Левиев. На Дуров е дадено директорското место. До февруари 2014 година, когато афишира, че напуща. След това напуща и Русия и споделя, че няма да се появи в нея в никакъв случай.

Архитектът на вКонтакте Павел Дуров е прочут с философията си на либертарианец. Тези, които не го познават, го упрекват в анархизъм. Той обаче не е подобен! Мрази по време на договаряния, когато се приказва за същността на един артикул, да му навират пари и по този начин да се пробват да го накарат да промени мнението си. "Това въобще не е това, което желая! В този миг, а и в бъдеще аз съм милиардер ", припомня по време на един подобен диалог Дуров. Облича се единствено в черни облекла - като Нео от "Матрицата ". Когато си направи профил в Инстаграм, пусна фотография, на която е полугол. Вегетарианец е - в случай че се свържете с него по Скайп, евентуално ще го заварите да дъвчи някакъв сандвич за зайци.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР