Един от европейските политици, на които България дължи присъединяването си

...
Един от европейските политици, на които България дължи присъединяването си
Коментари Харесай

Да си спомним за Франко Фратини

Един от европейските политици, на които България дължи присъединението си към Европейския съюз през 2007 година, си отиде от този свят на 24 декември.

Франко Фратини, умря от рак в болница в Рим, заяви организация АНСА. Той беше на 65 години.

Фратини беше външен министър в две държавни управления на Силвио Берлускони - от 2002 до 2004 година и от 2008 до 2011 година. Служил е и като министър на обществената администрация при Берлускони и при Ламберто Дини.

От януари на актуалната година той заемаше поста на ръководител на Държавния съвет на Република Италия – върховен юридическо-административен орган, който съветва държавното управление, парламентарните камари и регионалните администрации и който също по този начин има и юридически функционалности, напомня Българска телеграфна агенция.

Името на Франко Фратини бе споменавано измежду тези на най-подходящите претенденти за италианския президентски пост предходната зима, когато италианският парламент гласуваше за нов държавен глава – избор, който в последна сметка обаче докара до преизбирането на поста на Серджо Матарела. Смяташе се, че след приключване на втория мандат на Матарела Фратини би бил един от подобаващите претенденти за заместничество на президентския пост.

„ Франко Фратини беше един вежлив и образован човек, той служеше на институциите. Той беше мой другар ”, се споделя в малко изказване на италианския министър председател Джорджа Мелони.

„ Напусна ни един огромен държавен чиновник, с който съм споделял  толкова доста значими моменти в италианската политика ”, съобщи италианският външен министър Антонио Таяни.

Фратини беше европейски комисар по правораздаването и сигурността в първата комисия на Жозе Барозу от 2004 до 2008 година, когато България завърши договарянията си за присъединение към Европейски Съюз (2005 г.) и се причисли към него през 2007 година дружно с Румъния макар незавършените си промени в правораздаването и вътрешните работи и продължаващите проблеми с корупцията и проведената престъпност.

Фратини беше част от Комисията, която предложи и първа приложи Механизма за съдействие и инспекция, с който Брюксел наблюдаваше по какъв начин София и Букурещ се оправят с дефицитите си във върховенството на закона и публикуваше годишни отчети за това.

През 2019 година Комисията на Жан Клод Юнкер в края на мандата си разгласи, че механизмът е постигнал задачите си в България, прекрати отчетите и предложи на страните членки да го закрият, само че те към момента не са създали това публично. 

За механизма има спорни оценки - от това, че с него България и Румъния са постигнали забележим, въпреки и непълен прогрес в реформирането на своите правораздаване и вътрешни работи, до това, че е бил ненужен и прикривал политически компромис при приемането на двете балкански страни - не поради готовността им, а заради последователната им прозападна позиция при войните в Афганистан, Ирак и в Косово.

Безспорният факт в този спор е, че без този механизъм България още можеше да бъде страна кандидатка за участие в Европейски Съюз с всички опасности, произлизащи от рецесиите, сполетели Европа след 2007 година. За особени заслуги към присъединението на страната ни към Европейски Съюз президентът Георги Първанов награди през 2009 година Фратини с най-високия български медал " Стара планина ".

Фратини не е безспорна фигура. В предприсъединителния за България интервал някои страни членки като Англия, Франция, Швеция и Холандия го подлагаха на критика, че си затваря очите за случаи на корупция в България.

Биографията му е белязана от политическа трансформация - от социалист на млади години той става част от дясноцентриските " Форца Италия " и " Народ на свободата " на Берлускони. Докато той е външен министър, Италия подкрепя американското навлизане в Ирак през 2003 година и по-късно става част от " обединението на искащите " с контингент от 3200 души.

Като комисар той е втори кандидат на страната си, откакто Европейският парламент отхвърля в началото номинирания Роко Бутильоне, чиито извънредно консервативни възгледи за ЛГБТ общносттна се оказват неприемливи за някои от политическите групи. 

В качеството си на еврокомисар Фратини се афишира за това някои видеоигри, включващи принуждение, да бъдат неразрешени за деца под 16 години. След терористичната офанзива на летището в Глазгоу през 2007 година подлага на критика методите, по които някои страни членки третират исляма и се обявяван за " европейски ислям ". В изявление за Ройтерс се афишира за мониторинг и даже за цензуриране в интернет на " рискови думи " като " бомба ", " умъртвявам ", " геноцид " и " тероризъм ". По време на втория си мандат като външен министър подписва съглашение с Либия на Моамар Кадафи за връщане на незаконните мигранти, идващи по море в Италия, бори се за по-твърда европейска политика против тях и оправдава практиката на " отлъскване ", подложена на критика от интернационалните правозащитни организации като " Амнести интернешънъл ".
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР