Един от досегашните общински съветници на София Никола Вапцаров се

...
Един от досегашните общински съветници на София Никола Вапцаров се
Коментари Харесай

Протестърът Никола Вапцаров е обвързан с Георги Кадиев. Всичко води към Цветан Василев

Един от досегашните общински съветници на София Никола Вапцаров се оказа привързан с политика Георги Кадиев и неговата партия „ Нормална страна “. Кадиев лъсна, че се е срещал със злощастния банкер-беглец Цветан Василев.

Той бил желал пари от него, с цел да разцепи Българска социалистическа партия. Никола Вапцаров е някогашен заместител кмет на Младост и на упрекнатата в корупция Десислава Иванчева. След показния й арест Вапцаров беше един от първите, раздал изявленията какъв брой корумпирана и некомпетентна била тя. Същият е член на управителния ръб на партия Нормална страна на Кадиев. За идните локални избори към момента не е ясно дали Кадиев и Никола Вапцаров ще играят в комбина.

Вапцаров и неговата фамилия дължат хиляди левове локални налози на община Банско, демонстрира информация в общината. Интересен миг е, че самият Никола Вапцаров е правоприемник на едноименния популярен български стихотворец. Всичките наследници на поета непрекъснато се забъркват в кавги и петнат името му. Те са свързани най-много с парцели в Банско. Преди години Tеодор Николов Вапцаров пусна в профила си във фейсбук документи, с които безусловно обърна сагата „ Вапцарови наследници “, писа преди време „ 168 часа “. Той е внук на Райна Вапцарова, сестра на поета. Дъщерите на Райна Елисавета и Мария и техните деца нямат искания за завещание.

Скандалът сред фамилията и кметството в Банско е от години. Общината през 1982 година преотстъпва право на градеж на Майя и Никола Вапцарови, върху който си построяват хотел „ Шато Вапцаров”. През 2003 година го купуват за 2467 лева Отношението на жителите на Банско е отрицателно към тези роднини, които не престават с настояванията си. Светла Барякова, шеф на Музеен комплекс, Банско споделя пред „ Струма “ през 2016 година: „ Никола Борисов Вапцаров, следван от жена си Светла и двамата им сина Никола и Борис влязоха в музея, седнаха на двора и извадиха да играят шах. Малко след 18 ч. ги поканих да изоставен, тъй като работното време свършва и пускаме СОТ-а. Всички в един глас обявиха, че къщата е тяхна и ще стоят в нея колкото си желаят. Предложиха ми да сключим контракт за наем за 1 лев и да стартираме дружно да събираме таксите от билетите. “



При тази провокация Барякова отива при дежурния в общината. Той звъни в сектора, идват двама служители на реда и криминалист, като след два часа диалози чак след 20 часа всички Вапцарови са конвоирани до полицейския сектор, двамата синове са закопчани с белезници. Писмени свидетелства дават и музейните служащи. Малко след среднощ Вапцарови са освободени. Това е епизод от екшън сериала, който върви към този момент 27 година
Претенциите на племенниците са от дълго време. В писмо от 2 юли 1991 година до министъра на финансите Иван Костов те настояват, че къщата им е отчуждена, че експозицията е едностранчива, че липсва ролята на дядо им и оферират “да облекчат държавната хазна”, като музеят стане частен. “Музеят не се употребява по предназначение(!?) и си желаеме къщата, с цел да създадем частен музей – декларира тогава Майя Вапцарова. – Не предявяваме искания за музея в София (?! ларж иначе), тъй като той работи по предназначение”, отсъжда тя великодушно със самочувствие на институция. Никола не бил единствената видна персона в рода.

И тогава, и в този момент ищците премълчават обстоятелството, че къщата е превърната в музей, когато татко им Борис Вапцаров е секретар на регионалния комитет на Българска комунистическа партия, заместител министър на културата, дипломат и на още виновни постове.

Освен това братът на поета в никакъв случай не е стоял настрана от ориста на музея и да се твърди, че е подценявана неговата позиция и воля, меко казано, е погрешно. А за какво се е примирил татко му Йонко да не е показан уместно, както настояват през днешния ден синът и дъщерята, е обособена тематика. Най-добре това го знаят банскалии.

Веднага след приемането на Закона за реституцията от 1992 година наследниците на убития Никола Вапцаров Венера Вапцарова – брачна половинка на брата Борис, Майя и Никола Борисови Вапцарови – техни деца, завеждат дело за родната къща на поета. Тя е музей от 1952 година и не е отчуждена по нито един от членовете, които третира упоменатият закон. Окръжният съд в Благоевград отхвърля молбата.

С предписание 3171 от 3.12. 1952 година по отчет 685 от 28.10. 1952 година на Комитета за просвета, изкуство и просвета Министерският съвет позволява на КНИК да откупи за музей къщата, благосъстоятелност на Елена Вапцарова, Борис и Райна Йонкови Вапцарови, дружно с мястото от 178 кв. м, върху което е издигната. Съгласно оценката на спазарителната комисия, парцелът коства 19 648 лева Продавателният протокол е подписан непринудено от наследниците на парцела, водени от съкровеното предпочитание да видят в него роман за личността на своя роднина. Още същата година концепцията е осъществена. Баба Елена остава да живее в къщата. Тя е индивидът, който посреща и споделя за сина си на посетители от целия свят.

Държавата след 1962 година изготвя план за нова постройка на мястото на тази част от къщата, която е била в недобро положение. За последното преустрояване и уголемение на музея са изплатени четири други прилежащи къщи – Сирлещова, Чучулайна, Фидошева и Рабаджиева.
Неговата фамилия, която е правоприемник на поета Никола Вапцаров, като цяло има отговорности в размер над 163 000 лева налози към общината. Скандалът сред тях и кметството в Банско е от години. Семейството на Никола Борисов Вапцаров дружно с жена си Светла и със синовете си Никола и Борис дължат голямата сума за неплатени налози от 2008 година насам. Дадени са и на арбитър реализатор. Наследниците заплащат налог от 2003 година за избраната им с решение на съда благосъстоятелност върху част от къщата-музей на Вапцаров по 150 лева на година. Общината през 1982 година преотстъпва право на градеж на Майя и Никола Вапцарови, върху който си построяват хотел „ Шато Вапцаров”. През 2003 година го купуват за 2467 лева

Фамилията, която е правоприемник на поета Никола Вапцаров, като цяло има отговорности в размер над 163 000 лева налози към общината, демонстрира информация. Семейството на Никола Борисов Вапцаров дружно с жена си Светла и със синовете си Никола и Борис дължат голямата сума за неплатени налози от 2008 година насам. Дадени са и на арбитър реализатор. Наследниците заплащат налог от 2003 година за избраната им с решение на съда благосъстоятелност върху част от къщата-музей на Вапцаров по 150 лева на година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР