Един от датчиците на Багдадската сеизмична обсерватория е разположен недалече

...
Един от датчиците на Багдадската сеизмична обсерватория е разположен недалече
Коментари Харесай

Сеизмолози проследиха историята на войната в Ирак

Един от сензорите на Багдадската сеизмична обсерватория е ситуиран недалече от базата на Военновъздушни сили на Съединени американски щати „ Фалкон “ и фиксира земетресения, провокирани освен от трусове.

Както оповестява Bulletin of the Seismological Society of America, в сеизмичните данни, събрани за годините на дейни бойни дейности на територията на Ирак, се откриват свидетелства за многочислени гърмежи на коли и камикадзета, излиза наяве от известие на Американското сеизмологично общество (SSA).

За да снемат данните от намиращия се на 7 км от базата „ Фалкон “ сеизмометър, Хасан Алекаби (Ghassan Aleqabi) и Майкъл Уайсешън (Michael Wysession) трябвало да посетят Багдад – този апарат не е включен нито към мрежата, нито към други принадлежности, работещи в района.

Като получили нужната информация, учените открили основните характерности на закрепените сигнали, в това число силата на сеизмичните талази, динамичността на изменение на честотата и амплитудата на трусовете. След това ги съпоставили със свидетелства за едни или други произшествия, случили се наоколо в съответния миг от време.

Изследователите съумели да открият, че сеизмичният сигнал се трансформира според от силата на гърмежа, от неговото място и даже от характера на взривното устройство. Бомба, гръмнала в автомобил, остава „ диря “, друга от гърмежа навън, а нападението на тясна улича в данните на сеизмографа наподобява друго от осъщественото на огромна повърхност.

По подобен метод създателите отбелязали и двойния гърмеж в кола през юни 2006 близо до град Ал Карада край Багдад, и опита на камикадзе да се промъкне през полицейското ограждение на входа на Багдадския университет през декември същата година. На 10 октомври 2006, когато в базата „ Фалкон “ било осъществено масирано нахлуване и един от снарядите попаднал в склад за муниции и провокирал тяхната експлозия, гърмежите траяли няколко часа и оставили диря в сеизмичните данни.

„ Невероятно е, че успяхме да възстановим цялата поредност на събитията (…) от самия миг на рухването на снаряда “, споделя Майкъл Уайсешън. Авторите прибавят, че информацията, събрана от единствения сензор, дава единствено лимитирана сеизмична картина, която съпровожда провеждането на бойни дейности.

Но потреблението на огромен масив от принадлежности теоретично разрешава да се сформират „ сеизмични профили “, присъщи за разнообразни видове бойни машини и конфликти – и евентуално да се употребяват те за бързо обявяване на военните и мирното население.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР