Един от дългогодишните обитатели на Парка за танцуващи мечки край

...
Един от дългогодишните обитатели на Парка за танцуващи мечки край
Коментари Харесай

Новината за тази кончина натъжи цяла България!

Един от дългогодишните жители на Парка за танцуващи мечки край Белица - мечката Стефка, е умряла в края на предходната седмица, оповестиха от Организацията за отбрана на животните "Четири лапи ".

Стефка е една от най-възрастните мечки в парка, на 36 години - нетипична възраст за животно, родено в плен.Родена през 1984 година в Държавно ловно стопанство “Кормисош “, тя прекарва първите 19 години от живота си като танцуваща мечка - атракция за туристи.

През 2003 година е избавена от екип на "Четири лапи " от ужасните условия, в които я е отглеждал нейният тогавашен притежател и е настанена дружно с други две мечки в Парка за танцуващи мечки край Белица, учреден взаимно сред "Четири лапи " и Фондацията на Бриджит Бардо (Fondation Brigitte Bardot).

По носа и горната джука на животното личали белезите и дупките от халката и синджирът, с които е била връзвана и водена на мотив, с цел да танцува.

През 2013 година поради зараза на старите рани е претърпяла незабавна и комплицирана пластична интервенция на носа от ветеринарния специалист проф. Аминков - Декан на факултета по ветеринарна медицина в ЛТУ.

Благодарение на усърдната работа и опита на проф. Аминков, носът на Стефка е построен отначало, откакто тя е живяла години наред със строшаване.

Мечката Стефка е прекарала общо 17 години благополучен живот в парка. Тя не е била конфликтна мечка и е живяла в бранш 4, дружно с четири други мечки.

Типично за доста от жителите и тя имаше обичано място за отмора - постоянно лежеше в най-горната, дясна част на бранш 4, в хралупа в корен на дърво. Тя обичаше да се излежава там дълго и да следи в близост. Стефка се разбираше доста добре с останалите четири мечки в бранша - Стефан, Цвета, Марика и Светла, с които прекара старините си.

Стефка ще остане вечно в сърцата ни като един от най-старите жители, живели някогa в Парка за танцуващи мечки край Белица, пишато от "Четири лапи ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР