Един от ангажиментите, поети от българската държава във връзка с

...
Един от ангажиментите, поети от българската държава във връзка с
Коментари Харесай

Прегледът на качеството на активите на банките

Един от уговорките, поети от българската страна по отношение на присъединението към Валутно-курсовия механизъм II, е присъединяване в Банковия съюз.

За да се случи то, обаче е належащо осъществяването на обзор на качеството на активите на част от банковата система. Европейската централна банка си избра шест кредитни институции – УниКредит Булбанк АД, Банка ДСК ЕАД, Обединена българска банка АД, Първа капиталова банка АД, Централна кооперативна банка АД и Инвестбанк АД.

В края на 2018 година положението на банковата система наподобява по-добро в сравнение с три години преди този момент. Банките разчитат най-вече на локален запас в актуалната фаза на кредитна агресия. Общият размер на активите, отпуснатите заеми, пасивите и депозитите се е нараснал с към 20% през този интервал. Собственият капитал е 13.9 милиарда лева при 11.5 милиарда лева при започване на интервала.

Качеството на активите трайно се усъвършенства. Размерът на необслужваните заеми се е намалил с над 4.2 милиарда лева, а относителният им дял по отношение на общите заеми към този момент е 7.6% при 14.8% в края на 2015 година Това положително развиване е резултат от целенасочената политика на банките за продажба и отписването на част от портфейлите с необслужвани заеми.

Банките се възползват от средата на ниски лихвени проценти. Спадът на разноските за лихви надалеч надвишава този на приходите от лихви, а също така трайно нарастват приходите от такси и комисиони. В резултат от това чистият действен приход бележи напредък. Това дружно с понижаването на административните разноски обаче способства за достигането на рекордна по мярка чиста облага за банковата система през 2018 година от съвсем 1.68 милиарда лева

На пръв взор за по-големите банки наподобява относително по-лесно да преминат през тези надзорни извършения. Те поддържат релативно висока финансова адекватност и имат сигурен източник на ликвидност от банките-майки, които на собствен ред разчитат на съответната централна банка. Поради това при тях не се следят съответни дейности за подготовка.

Акционерите на УниКредит наподобява нямат терзания за дефицит на капитал, защото през последните години интензивно си разпределят дивиденти. Предварителната информация за резултатите от 2018 година сочи, че цялата облага в размер от 430 млн. лева ще бъде разпределена, както се случи и през предходните две години. По този метод общият размер на изплатените дивиденти за последните три години ще надвиши 1 милиарда лева

ДСК също интензивно разпределя дивиденти в размер на цялата си чиста облага. В края на 2018 година обаче и по отношение на придобиването на Сосиете Женерал Експресбанк АД капиталът на банката беше повишен с към 1 милиарда лева и доближи съвсем 2.7 милиарда лева

Преди обединяването със СИБанк ОББ отписа част от необслужваните заеми в портфейла си, поради което генерира загуба през 2017 година През 2018 година обаче последствията от този развой са съвсем преодолени. Това разрешава на банката да осъществя облага, която способства за повишение размера на личния ѝ капитал.

Изборът на ЕЦБ на останалите три банки значително е привързан с резултатите от предходния обзор на качеството на активите.

Какво сподели предходният обзор?

Проведените през 2016 година обзор на качеството на активите и стрес тест съставляват едно от най-мащабните надзорни извършения, осъществени в миналото в страната. В тях вземат участие над 900 индивида от Българска народна банка и външни специалисти. Използваните данни за тях се отнасят към края на 2015 година Те са осъществени съгласно настоящата тогава методология на Европейската централна банка. Задачата на този обзор е оцени до каква степен правдиво е показана отчетната стойност на активите.

Включени са всичките 22 кредитни институции, които са лицензирани от Българската национална банка. Общият размер на активите на тези институции тогава е 84.2 милиарда лева, т.е. 96% от цялата банкова система. Прегледани са над 3 400 самостоятелни досиета за заеми на стойност над 23 милиарда лева В резултат от прегледа са направени оценки за корекции на активи на обща стойност 665 млн. лева, които съставляват 1.3% от рисково претеглените активи и 0.8% от всички активи. Тези корекции са свързани с преквалифициране на заеми като необслужвани или с незадоволително поръчителство, неточни оценки на риска или нужда от преоценка на добити активи.

В резултат от прегледа поправеният базов капитал от първи ред е 18.9% от рисково претеглените активи и по този метод надалеч надвишава минималното условие (4.5%). Капиталовата адекватност на всички банки след прегледа остава над наложителния регулаторен най-малко. Последващите ограничения имат за цел поддържане на съществуващите финансови буфери или за възобновяване на тяхното покритие.

Корекции бяха наложени на съвсем всички банки, само че най-значими по отношение на общия размерна кредитните им портфейли бяха тези при ПИБ и Инвестбанк, до момента в който при ЦКБ такива на процедура нямаше.

Нетните корекции при ПИБ намалиха съотношението на финансовата адекватност на банката, само че все пак тя остана над изискуемите 4.5%. Банката трябваше да предприеме ограничения за създаване на спомагателен финансов буфер от 206 млн. лева при кредитен портфейл от 6,4 милиарда лева и активи към края на 2015 година от 8,7 милиарда лева Мерките, които ПИБ одобриха за създаване на изискания финансов буфер бяха опазване на облагата, понижаване на рисковите експозиции, продажба на активи, добити като поръчителство и увеличение на капитала от външни източници.

Според надзорните данни на Българска народна банка през интервала 2016-2018 година ПИБ е осъществила облага след обезценки и налози, която надвишава 332 млн. лева, като през този интервал не са разпределяни дивиденти и се чака облагата от 2018 година в размер на 156,7 млн. лева също да бъде включена в капитала след решение на общото заседание на акционерите. По този метод рекомендацията за увеличение на капитала може да се смята за преизпълнена.

Общият размер на начислените обезценки за посочения интервал е почти 314 млн. лева Освен това от началото на 2018 година банката ползва Международния стандарт за финансово отчитане 9. В резултат от това общите начислени обезценки за интервала надвишават 500 млн. лева Също по този начин през посочения интервал банката е съумяла да осъществя продажбата на активи, добити като обезпечения на заеми, на стойност над 300 млн. лева В началото на 2019 година пък стана ясно, че банката е продала забележителна част от терена на някогашния металургичен комбинат Кремиковци, на австрийския колос за вложения в недвижими парцели Ѕоrаvіа.

Нетните корекции при Инвестбанк надвишават 104.4 млн. лева при общ размер на рисковите експозиции 1.2 милиарда лева и базов капитал от първи ред 176.3 млн. лева По този метод след прегледа адекватността на този капитал е 6.5% при минимално условие 4.5%.

В резултат от това от банката се изисква увеличение на акционерния капитал с 20 млн. лева, потребление на цялата облага за покриване на загубите и за подсилване на финансовата позиция, като не се разпределят дивиденти. Освен това би трябвало да бъдат погасени част от отпуснатите от банката заеми, с цел да се понижи преоценката с 39 млн. лева, и да се начислят спомагателни хранителни запаси от 13.7 млн. лева Рисково претеглените експозиции би трябвало да бъдат понижени със 134 млн. лева, което да освободи капитал в размер на 18 млн. лева Необходимо е и намаление на каузи на административните разноски. Освен това би трябвало да бъдат продадени активи на стойност 70 млн. лева, добити като поръчителство, и да се създаде вътрешен модел за групово провизиране.

Инвестбанк е изпълнила огромна част от тези рекомендации. Печалбата след обезценки и налози през интервала 2016-2018 година е 24.9 млн. лева и не са разпределяни дивиденти. Така личният капитал в края на 2018 година е 180.6 млн. лева Начислените обезценки доближават почти 84.3 млн. лева, а от началото на 2018 година приложението на МФСО 9 усилва дейно размера им. Съотношението сред административните разноски и чистия действен приход в края на 2018 година е 47.9% при над 70% през 2015 година През 2018 година Инвестбанк завърши сполучливо придобиването на Търговска банка Виктория, като регистрира рекордна за нея облага от 23 млн. лева в резултат на осъществена негативна известност от завършилото обединяване.

Към ЦКБ не са отправени характерни рекомендации при предходния обзор, до момента в който корекциите на активите са най-ниските в цялата банкова система. Междувременно през интервала 2016-2018 година банката осъществя над 95 млн. лева облага след обезценки и налози, а личният й капитал се усилва с над 98 млн. лева след края на 2015 година Освен това начислените хранителни запаси надвишават 71 млн. лева

Като цяло банковата система в страната е задоволително капитализирана и ликвидна. Делът на необслужваните заеми се намалява, а покритието им с хранителни запаси се усилва. Конкретните шест банки наподобяват в положение, което да им разреши да преминат инспекциите. Предходният обзор способства за по-точното отчитане на положението на експозициите във връзка с кредитния риск и през миналите от този момент съвсем три години не би трябвало да са се натрупали обилни по мярка нови грешки, които да доведат до огромно противоречие сред данните преди и след прегледа.

Ако резултатите са удовлетворяващи за управлението на Европейската централна банка, това би означавало, че едно от най-важните условия за присъединяване в Банковия съюз ще бъде изпълнено. Дори това обаче към момента не значи несъмнено приемане в чакалнята за еврозоната. За това е належащо както да се приключи работата по останалите задължения от страна на България, по този начин и да се получи политическа поддръжка от европейските водачи.



Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР