Един от 18-те основните сегменти на огледалото на Джеймс Уеб

...
Коментари Харесай

Телескопът Джеймс Уеб е леко повреден след удар от метеорит


Един от 18-те главните сегменти на огледалото на Джеймс Уеб е развален
(снимка: НАСА)

Телескопът Джеймс Уеб (JWST), мощната галактическа обсерватория на НАСА, претърпя по-голямо от предстоящото влияние от удар с микрометеорит в края на май.

Един от 18-те съществени сегмента на огледалото на телескопа е развален. Въпреки че НАСА ще би трябвало да поправя изкривяването, породено от удара, учените споделят, че телескопът към момента е изцяло функционален и работи на равнище, „ надвишаващо всички условия на задачата ”, заяви The Verge.

JWST е план от ново потомство за проучване на галактическото пространство, в това число най-далечните галактики, образували се малко след Големия гърмеж. 20 години и към 10 милиарда $ бяха нужни на НАСА, с цел да осъществя плана, а през декември 2021 година телескопът най-сетне излезе в космоса и стартира да действа на разстояние повече от милион километра от Земята.

След стартирането ѝ обсерваторията е била ударена от минимум четири микрометеорита, само че размерът им е в границите на упованията и условията за сигурност на НАСА. Обикновено микрометеоритът е парченце, по-малка от песъчинка, само че версията, която се удари в огледалото през май, се оказа доста по-голяма.

Инцидентът е станал сред 23 и 25 май и е имал „ едва откриваем резултат ” върху предадените данни, до момента в който инженерите не престават да проучват следствията от удара. НАСА очакваше, че Джеймс Уеб ще бъде бомбардиран с галактически частици, защото те са много постоянно срещани. Когато проектира позлатените огледала, организацията допусна опцията понякога телескопът да бъде изложен на микрочастици, ултравиолетова и галактическа радиация. Въпреки това, при преструване на сходни обстановки на Земята, инженерите не са планували удар на откъс с подобен размер.
още по темата
Експертите на НАСА могат да управляват „ маневрирането ” на огледалото и инструментите на JWST, с цел да избегнат евентуалните удари от потоци галактически боклуци. Микрометеоритът обаче не е част от потока, тъй че би било извънредно мъчно да се открие.

Сега НАСА образува екип от инженери, който ще търси способи за отбягване на резултатите от удари на микрообекти с подобен размер. Освен това свръхчувствителният Джеймс Уеб ще помогне да се реши какъв брой микрометеорити има в дълбокия космос.

Инженерите към този момент са подхванали ограничения за поправяне на получените данни, които бяха изкривени от непредвиденото влияние, и ще продължат да работят в тази посока и в бъдеще. Въпреки това НАСА отбелязва, че експертите няма да могат да отстранен следствията от удара.

За разлика от телескопа Хъбъл, който е предопределен да работи в околоземна орбита с периодическа поддръжка и ремонт благодарение на сервизни екипи, Джеймс Уеб в началото е планиран като по-здрава и самостоятелна конструкция – към момента не е допустимо да се посети от екипи от Земята, тъй че при положение на щета ще би трябвало да се търсят отдалечени способи за възобновяване на работоспособността на обсерваторията.

По-специално, това значи, че по време на задачата телескопът ще употребява разваленото огледало. НАСА също по този начин признава, че обектът ще бъде неведнъж бомбардиран от фрагменти от галактически боклуци.

Ударът в огледалото обаче не повлия на графика за наблюдаване на телескопа. След дълготрайно калибриране, екипът би трябвало да изпрати първите пълноцветни изображения на 12 юли.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР