Един от 100-те национални туристически обекта в България - Археологически

...
Един от 100-те национални туристически обекта в България - Археологически
Коментари Харесай

Археологическият комплекс „Калето“ в Мездра стана на 7 години /снимки/

Един от 100-те национални туристически обекта в България - Археологически комплекс (АК) „ Калето “ в Мездра, стана на 7 години. Той е построен по план „ Историята, културата и природата - туристическите атракции на община Мездра”, осъществен от Община Мездра през интервала 2011-2013 година по Оперативна стратегия „ Регионално развитие” 2007-2013 година
Седмият рожден ден на комплекса беше маркиран с богата културна стратегия, готова от Община Мездра и от екипа на АК „ Калето “. Тя започва с Панорама на планинарското, приключенско и рисково кино „ Ехо от Банско филм фест “, която се организира в три следващи вечери на откритата амфитеатрална сцена.
Същинското празненство се състоя на 4 юли и стартира с празничен концерт, в които се изявиха мажоретният състав към Център за поддръжка за личностно развиване (ЦПЛР), млади певчески дарования от Вокална група „ Детски свят” и ученици на Комплекс обществени услуги за деца и лица с увреждания.
“Днес ние честваме 7 години от възкръсването на една концепция - на това, което го е имало тук в продължение на 7 хиляди години, сподели при откриването на празника кметът на Мездра Иван Аспарухов. Благодаря на всички, които участваха в реализирането на този план. Благодаря и на тези, които вложиха доста труд, с цел да можем да го поддържаме. В последна сметка създадохме нещо, което да сплоти 7-хилядолетната история на този рид, неразривно обвързван с нашия град.
Когато едно дете навърши 7 години, несъмнено хората, които са го основали, са свършили ненапълно своята работа. Оттук нататък обаче то би трябвало да се обича, да се възпитава и да се обгрижва. Ние главното сме го свършили - дадохме му посоката. Оттук нататък ще бдим, дружно с вас, това нещо да се запази и да се развива. Да се надяваме, че доста скоро ще успеем да дадем нов подтик на това място, с цел да го превърнем във Вратата на Северозапада! “
„ Беше време, през 2003 година, когато ние, въодушевен археологически екип, подновихме разкопките на „ Калето “, показа от своя страна шефът на Регионален исторически музей - Враца Георги Ганецовски. Попадайки тук, заварихме безусловно джунгла от Амазония. Последващите открития бързо ни вкараха в една фантазия. Оказа се, че в лицето на тогавашното (и сегашно) управление на Община Мездра срещнахме съидейници и резултатът е налице. Появи се един прелестен център - център на туризма, център на културата, център на историята, който стана неразделна част от атракциите на гр. Мездра. Така че: гордейте се с тази даденост, а ние сме отсреща - да продължим с откритията. За да отключим - а мисля, че това отключване към този момент е почнало - дестинация Северозапад! “
По време на празника публично беше открита най-новата експозиционна зала в археологическия комплекс - „ Облекло, въоръжение и снаряжение от ранното средновековие (VII-IX в.) “. В нея са подредени експонати, които са закупени по план „ Добре пристигнали в Средновековието”, изпълнен от Община Мездра и от Община Добрословени, Румъния по Програмата за трансгранично съдействие Interreg V-A Румъния - България 2014-2020 година, описа ръководителят на АК „ Калето “ Нели Иванова. Сред тях са реплики на облекло, въоръжение и снаряжение на леко и тежковъоръжен боец, аристократ - боил, лековъоръжен стрелец и благороден боец, ламеларна ризница и въоръжение на благороден боец - лидер, ранносредновековно седло и конска екипировка, кухненска и първокласна керамика от този интервал.
Лентата на новата облага прерязаха кметът Иван Аспарухов и някогашният шеф на АК „ Калето “ инж. Димитър Павлов, който описа по какъв начин се е зародила и осъществила на процедура концепцията за построяването на комплекса.
Празничната стратегия продължи с осъществявания на групата по художествена гимнастика към ЦПЛР и на каратеките от Клуб по източни бойни изкуства „ Лотос-М”.
За наслада най-много на децата, членове на Мото клуб „ Кан Аспарух 681 “ направиха зрелищна проява, последвана от обичайна обиколка по улиците на града. Сред останалите акценти бяха пукотевица с имитация на средновековната обсадна машина требушет и пукотевица с лък.
Любителите на рискови прекарвания имаха опция да се спуснат по въжен „ тролей” над река Искър, построен от членове на Спелеоклуб - Мездра. А за ценителите на еликсира на боговете Винарна „ Типченица “ разкри специфичен щанд, на който се предлагаха необятна гама от червени и бели виновност лично произвеждане.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР