Един от 10 работещи със здравна застраховка, сочат данни на

...
Един от 10 работещи със здравна застраховка, сочат данни на
Коментари Харесай

Един на 10 работещи е с втори здравен пакет

Един от 10 работещи със здравна застраховка, сочат данни на Изпълнителната организация „ Медицински контрол “. Около 312 хиляди са българите, имащи такава лавица, а работещите по информация на статистиката са над 3,1 млн. души. Спрямо общия брой на обезпечените 6,2 млн. български жители делът пада на половина.

Голямата част от застрахованите лица - 301 259, са по групови контракти, подписани от компаниите, където работят хората. По самостоятелни контракти за непринудено здравно обезпечаване полици имат едвам 9104 души, по данни към края на предходната година.

Ирина Пейчева, специалист по този тип застраховки в „ Дженерали “, изясни пред „ Монитор “, че известността на този тип полици непрестанно се усилва в България. По думите ѝ повишаването е с доста по-бързи темпове, в сравнение с повишаването в другите сегменти на застрахователния пазар. Тя добави, че уговорка за лекуване може да се подписа и към застраховките „ Злополука “ и другите типове полици.

„ Все повече хора избират да подписват застраховка, посредством която да покрият възможни разноски при болест. За последните осем години те се интересуват от ден на ден и повече, в това число и за груповите фамилни застраховки за здраве. Преди години сходни застраховки правеха на чиновниците си единствено огромните предприятия, в този момент към този момент се включват и по-малките “, разясни тя и добави, че има и полици със пестелив темперамент.

Статистиката от уеб страницата на Комисията за финансов контрол (КФН) сочи, че към края на предходната година броят на полиците със пестелив детайл е бил 26 879, а за първите две тримесечия на 2019-та са подписани нови - над 18 300. 26 155 са били застрахованите лица по застраховка „ Живот “, обвързвана с капиталов фонд. Застрахователната им стойност е за голямата сума от над 202,1 млн. лева, а броят на настоящите контракти е 28 133.

Застрахованите лица с полици „ Живот “, имащи пестелив темперамент, като да вземем за пример за пенсия или лихва, са към този момент 50 000, а договорите за покритието са 11 852. Това демонстрира, че също огромна част от полиците са подписани от работодателите, където въпросните лица са заети. По въпросните полици за полугодието са били предявени единствено 23 искания и по тях са изплатени съвсем 188 бона. Според уеб страницата на КФН по договорите за застраховка „ Заболяване “ за първите 6 месеца на годината са били предявени над 347 хиляди искания, като 62 135 са били са събития от минали години. Общата сума на желаните компенсации от застрахованите е за над 20 млн. лева, като 3,3 млн. лева са били за минали години. Плащания са били направени по над 84 хиляди случая, като застрахованите са получили от застрахователите общо 19,11 млн. лева

Отказани са били над 248 хиляди искания за 1,07 млн. лева Платените суми от клиентите за полиците по застраховката „ Заболяване “ в сегмента на общото обезпечаване за първото шестмесечие са за над 97,14 млн. лева, а общо изплатените компенсации - съвсем 34,4 млн. лева Над 303 хиляди е броят на настоящите контракти и по рисковата застраховка „ Живот “, единствено с покритие на риска „ Смърт “, сочи още информацията от уеб страницата на КФН. Броят на застрахованите лица е над 1,1 милиона, настоящите контракти са 303 364. По нея за шестмесечието са били предявени 752 желае, а изплатените суми по тях са била на стойност над 6,25 млн. лева Немалко от застраховките за заболяване, акцидент или гибел са краткосрочни и се подписват за избран незначителен интервал от време, най-много при пътувания в чужбина. Засега обаче за тях не се води специфична статистика, която да ги отдели от дълготрайните, изясняват от КФН.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР