Един непланиран мащабен експеримент променя Земята, пише Асошиейтед прес. Откакто

...
Един непланиран мащабен експеримент променя Земята, пише Асошиейтед прес. Откакто
Коментари Харесай

Земята става по-чиста, откакто хората си стоят у дома

Един безпланов огромен опит трансформира Земята, написа Асошиейтед прес.

Откакто хората по целия свят си стоят у дома, с цел да спре разпространяването на новия ковид, въздухът се прочисти, въпреки и за малко. Смогът към този момент не задушава Делхи, един от най-замърсените градове на планетата, и в Индия към този момент могат да се любуват на гледки, невиждани от десетилетия. Замърсяването с азотен двуокис в североизточните региони на Съединени американски щати понижа с към 30 на 100. Нивата на замърсяване на въздуха в Рим от средата на март доникъде на април са с 49 на 100 по-ниски в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Звездите се виждат по-ясно нощем.

Хората виждат животни тук-там и във време, които са необикновени. Койоти се появиха в центъра на Чикаго по "Мичиган авеню " и край Голдън гейт в Сан Франциско. Пума се разноски по улиците на Сантяго, Чили. Кози превзеха град в Уелс. В Индия, където дивите животни и до момента бяха в градовете, гладни маймуни започнаха да влизат по домовете на хората и да отварят хладилниците в търсене на храна.

Диви свине завземат улиците на израелски град под карантина

Докато хората си стоят у дома, Земята става по-чиста и дива.

"Това ни дава изключителна опция да разберем каква неразбория предизвикваме ние, хората, на красивата си планета ", споделя експертът по консервация Стюърт Пим от университета Дюк. "Сега имаме опция вълшебен да прогледнем какъв брой по-хубаво би могло да бъде ", прибавя той.

Крис Фийлд, шеф на института по околна среда Станфорд Удс, събра екип учени, които да оценят екологичните промени, настъпващи в изискванията на това, че толкоз доста хора са си по домовете. Учените, затворени по къщите си като всички нас, споделят, че нямат самообладание да изследват непредвидените промени при плевелите, насекомите, времето, шума и замърсяването. Италианското държавно управление приготвя експедиция, която да откри измененията в морето при отсъствието на хора.

Носорог "налага " спазването на карантината в населено място в Непал

"Ние като че ли сме блъснали Земята с чук по доста разнообразни способи и в този момент виждаме нейния отговор ", споделя Фийлд.

Учените наблюдават трагичен спад в обичайните замърсители на въздуха като азотен двуокис, смог и фини прахови частици. Този вид замърсяване убива до 7 милиона души по света годишно съгласно Дан Грийнбаум, президент на неправителствената организация Хелт ефектс инститют.

Въздухът от Бостън до Вашингтон е най-чистият, откогато спътниците на НАСА стартират да мерят наличието на азотен двуокис през 2005 година, споделя метеорологът от НАСА Бари Лефер. Причинявано главно от изгарянето на изкопаеми горива, това замърсяване е краткотрайно, по тази причина въздухът се прочиства от него по-бързо.

В съпоставяне с предходните пет години, замърсяването на въздуха през март бележи спад в Париж с 46 %, в Бангалор, Индия - с 35 на 100, с 38 % в Сидни, 29 на 100 в Лос Анджелис, с 26 % в Рио де Жанейро и с 9 на 100 в Дърбан, РЮА, сочат измерванията на НАСА.

"Добиваме визия какво може да се случи, в случай че преминем към коли, които не замърсяват ", споделя Лефер.

Чистият въздух се вижда най-ясно с просто око в Индия и Китай. На 3 април жителите на индийския гр. Джаландар, в Пенджаб, се разсъниха и пред очите им се разкри панорама, невиждана от десетилетия - покритите със сняг върхове на Хималаите, които са на повече от 150 км от града им.

Чистият въздух значи по-силни дробове за астматиците, изключително за децата, споделя доктор Мери Пруники, началник на програмата за проучване на замърсяването на въздуха и здравето в медицинския факултет в Станфорд.

Парниковите газове, които улавят топлината и предизвикват климатичните промени, остават в атмосферата 100 и повече години, тъй че резултатът от пандемията надали ще засегне световното стопляне, споделя Зеке Хаусфатер, академик от Института "Брейктру ". Нивата на въглероден двуокис към момента се повишават, само че не по този начин бързо, както предходната година.

50 години Ден на Земята - време е за смяна и смели решения

Спада аерозолното замърсяване, което не остава дълго във въздуха. Но аерозолите охлаждат планетата, по тази причина климатологът от НАСА Гавин Шмид изследва дали спадащите равнища в този момент ще допринесат за локално повишаване на температурите.

Фийлд споделя, че е най-впечатлен от възходящия брой диви животни в градовете, които се трансформират в звезди в обществените мрежи. Дори в Ню Йорк птиците като че ли са станали по-смели.

В Аделаида, Австралия, полицията популяризира видеозапис на кенгуру, което се шляе из съвсем опразнения център. Глутница чакали пък се настаниха в градски парк в Тел Авив.

Не, те не ни атакуват. Дивата природа постоянно си е била там, само че доста животни са срамежливи, споделя Пим. Те излизат на открито, когато хората си стоят вътре у дома.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР