Един находка на българските археолози разкрива сложните и смъртоносни отношения

...
Един находка на българските археолози разкрива сложните и смъртоносни отношения
Коментари Харесай

Пръстен-убиец сее смърт в крепостта Калиакра

Един находка на българските археолози разкрива комплицираните и смъртоносни връзки сред представителите на българската аристокрация в Добруджанското деспотство. Екипът на доцент доктор Бони Петрунова откри неповторим пръстен, употребен за убийства.

Находката няма аналог в българската история и археология.

Пръстенът–убиец съставлява семпла халка, към която е припоена кръгла фасета. Тази фасета или дребна кутийка, е куха, с отвор в единия край. Предназначението ѝ е да побере задоволително отрова, която да убие нищо неподозиращата жертва.

Отворът в долната част на кухината разрешава килърът неусетно да сипе отровата в чашата или чинията на набелязаната жертва. Бижуто не се отличава с крещящи орнаменти или размери. Само изящната направа подсказва високата му стойност.

Артефактът е открит при разкопки в крепостта Калиакра. Твърдината е по-известна като непревземаемата столица на Добруджанското деспотство (известно още и като Карвунското княжество).

 Калиакра

Градът изживява своя подем през втората половина, когато отпред на княжеството е деспотът Добротица, на който по-късно е кръстена и Добруджа.

Добротица се потвърждава като умен държател и умел боен пълководец. По време на неговото владичество, както и по време на ръководството на сина му - Иванко Тертер, градът процъфтява.

Непристъпните скали на нос Калиакра обезпечават естествена отбрана на столицата на Добруджанското деспотство, а дребна, само че добре оборудвана флота пази крепостта по море. Плодородните поля на Добруджа обезпечават богата зърнена годишна продукция, която по море се изнася за Италия и Испания.

 Пръстен

Учените нямат никакво подозрение по отношение на предназначението на открития предмет. Този пръстен не е направен с цел да краси ръцете на някой от васалите на Добруджанските владетели, предназначението ме у да сее гибел.

Бижуто е открито настрана от останалите открити над 30 златни украшения и комплекти, измежду които обеци с бисери, златни пръстени и неповторими златни монети.

Пръстенът-убиец се отличава с нехарактерна за нашите земи направа, което кара създателите на откритието да допускат, че той е изработен най-вероятно в Италия или Испания.

Добруджанските владетели са поддържали положителни търговски връзки с родината на Борджиите и съгласно българските учени с огромна акуратност може да се допусне, че отровите, употребявани за дворцови убийства, са били доставени точно от там.

 Съкровище

Части от водопроводи, бани, както и полуразрушената резиденция на последния български държател на крепостта Калиакра – Иванко Тертер, към момента припомнят за величието и хубостта митичното барикада.

Това, което поразява посетителите на естествения и археологически резерват Калиакра, са десетте гробници на аристократи, доближени до Деспотица, както и десетките гробове, ситуирани в Предградието на крепостта.

Авторката на злокобната находка - доцент Бони Петрова, счита, че има огромна възможност пръстенът-убиец да е извършил предназначението си. Българската история изобилства от случаи на политически и дворцови убийства и историята на Добруджанското деспотство не прави изключение.

Враждата сред Добротица и наследникът му Иван Тертер приключва със съмнителната гибел на Добротица, както и с гибелта на огромен брой доближени до него благородници и аристократи.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР