Един на всеки петима европейци и един на всеки петима

...
Един на всеки петима европейци и един на всеки петима
Коментари Харесай

41% са функционално неграмотните възрастни в България

Един на всеки петима европейци и един на всеки петима 15-годишни е функционално необразован, което значи, че не може да чете добре, тъй че да извлича вярно информацията от разнообразни източници, да я обработва и да взима решения, които се основават на този разбор. У нас функционално необразованите възрастни са 41%.

Доц. Илияна Гаравалова от Института по български език към Българска академия на науките показва, че развиването на грамотността би трябвало да стартира в ранно детство. Тя счита, че е комплицирано да се каже какво може да се направи по въпроса в учебна възраст:.

" Това е един много комплициран въпрос. Това, което ние се опитваме да създадем в границите на нашата акция " Написаното остава, пиши вярно ", е преди всичко да притеглим вниманието на българската общност към това, че полезностите малко са изместени и то не в вярната съгласно нас посока. Искаме да обърнем внимание на това, че да си образован, да владееш средствата на езика, да се изразяваш добре, е в действителност влиятелно, че то те прави сполучлив човек. Не на последно място се стараем това да не звучи назидателно, а да бъде поднесено на учениците под формата на игра, тъй като, когато човек се забавлява, той усвоява нещата доста по-добре и ги помни доста по-дълго. Нашата акция се осъществя към този момент пета година, като в началото стартира под формата на провокация по софийските улици – спирахме хората, с цел да създадат една къса диктовка и да ревизират до каква степен са грамотни. След това това прерасна към този момент в акция, която се изявява най-много на 24-ти май в Седмицата на четенето и Деня на езиците, само че и през цялата година, тъй като непрестанно получаваме предложения от към този момент десетки градове и десетки учебни заведения в тези градове за нашите езикови игри ", разяснява доцент Гаравалова за БНР.

Доц. Гаравалова не счита, че казусът с неналичието на просветеност може да бъде пояснен с това, че доста уроци се виждат скучни на учениците: " Смятам, че отговорността на това да си просветен, е персонална на първо място. Не може учителят да бъде смешник, с цел да може вниманието на детето да бъде привлечено към съответния урок ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР