Един на всеки петима европейци е изложен на вредни нива

...
Един на всеки петима европейци е изложен на вредни нива
Коментари Харесай

Шумовото замърсяване: Неподозираната заплаха за европейците

Един на всеки петима европейци е изложен на нездравословни равнища на шумово замърсяване, като главният провинен е пътният трафик. Статистиката за Европа обаче не предвещава положителни вести за идващото десетилетие. Очаква се броят на заболелите в резултат на шумовото замърсяване да се усили.
Данните са от обезпокоителен отчет на Европейски Съюз, в който Европейската организация по околна среда афишира, че равнищата на шума са толкоз неприятни в Европейския съюз, че блокът не съумява да покрие личните си стандарти. " По-специално, задачата, сложена за 2020 година... за понижаване на шумовото замърсяване и напредване към целесъобразните равнища за излагане на звук от СЗО, няма да бъде реализирана ".
Кога шумът е нездравословен?
И Европейски Съюз, и СЗО считат, че дълготрайните равнища на звук над 55 децибела са евентуално нездравословни за здравето. Нивата на шума за към 113 милиона европейци са все по-високи от избраните от Световната здравна организация (СЗО).
Около една пета от европейците търпят дългогодишен звук от трафика в такава степен, че това може да навреди на здравето им, декларират от Екоагенцията в Европейски Съюз.
В допълнение 22 млн. души са изложени на високи равнища на звук от придвижването на влакове и 4 млн. души на високи равнища на звук от самолети. Други шумни промишлености засягат към 1 млн. души от целия континент.
Във Англия повече от 18% от градското население се пресмята, че е изложено на нездравословни равнища на звук, като по-голямата част от тях (14,5%) са единствено от пътния трафик. Около 7% от хората, живеещи отвън градски региони, са били изложени на гибелен звук, съвсем всички от автомобилния трафик.
Причината
Бързият напредък на градовете е посочен като главен фактор, като шумът от пътищата е най-лошият източник на шумово замърсяване. Констатира се, че звукът от железопътния трафик, самолетите и тежката промишленост също носят виновност.
Още по-лошото е, че организацията откри, че казусът се планува да се ускори „ заради възходящо търсене на подвижност в бъдеще “.
Откриха непредвидена причина за затлъстяването
Заболявания и вреди
Прекомерният звук може да аргументи физически и душевен болести и е обвързван с по-високи равнища на сърдечни болести, стрес и бодърствуване.
Около 12 000 преждевременни смъртни случая са породени от шума в Европа всяка година, демонстрират данните, оповестени от Европейската организация, до момента в който шумът способства за към 48 000 случая на исхемична болест на сърцето.
Шумът също е значим фактор и за когнитивните разстройства при 12 500 деца в цяла Европа.
Шумът от корабите убива апетита на китовете
Дивата природа също е наранена: изследване предходната година сподели, че шумът пречи на способността на птиците да поддържат връзка и може да ги спре да се чифтосват.
Има доста способи за понижаване на шума
Електрическите транспортни средства да вземем за пример са по-тихи от дизеловите и бензиновите коли.
Проблемът с шумните коли ще може да се позволи чак след 2023 година
 
Подобно на електрическите транспортни средства, ходенето и колоезденето понижават излъчванията на парникови газове по едно и също време с понижаването на децибелите. Пътищата могат да бъдат покрити с по-гладък асфалт, ръководството на трафика също може да помогне, а намаляването на скоростта работи в градските региони.
Управляващите градовете също по този начин могат да подсигуряват съществуването на тихи региони, като паркове и други зелени площи.
Възможните решения включват понижаване на скоростта на придвижване и въвеждане на по-гладки, по-малко шумни пътни настилки, откри изследването.
Кой не е взел участие в проучването и за какво
Данните в отчета са събирани до 2017г. В него е трябвало да вземат участие всички страни, част от Европейски Съюз.
Оказва се обаче, че повече от 30% от данните, изисквани според директивата на Европейски Съюз, към момента не са налични след законово избрания краен период за докладване за 2017 година
Значителните забавяния допускат, че страните може да не са подхванали нужните стъпки за справяне с шумовото замърсяване, се показва в отчета.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР