Един млад лекоатлет има смели мечти. Броени дни преди да

...
Един млад лекоатлет има смели мечти. Броени дни преди да
Коментари Харесай

Веселин Живков - новата надежда на българския спринт

Един млад лекоатлет има смели фантазии. Броени дни преди да навърши 17 години Веселин Живков усъвършенства съвсем 30-годишен народен връх при подрастващите, а това наподобява е единствено началото.

Той не е като останалите състезатели и леката атлетика не е първата му пристрастеност. Веско, както го назовават всички, има зад тила си 8 години тренировки в тениса, обича ските, а преди 4 години дружно със своя брат близнак Мартин откриват и "Царицата на спортовете ".

"Преди 4 години, когато се записах на "Тереза Маринова и другари " или по-точно татко ми ме записа, открих по някаква странна причина, че това е моят спорт ", съобщи Веско пред NOVA.

И единствено 3 години след началото той към този момент взе участие на Световното състезание за юноши. А предишното лято в Найроби се оказва изключително значимо за младия спринтьор.

"Това ме накара още повече да се стимулирам, да продължа напред, да желая да се състезавам, да се боря да отида на последващо международно и да диря нови достижения ", добави геният.

Едно от тези достижения беше осъществено преди няколко дни, когато Живков прати в историята 29-годишния народен връх при подрастващите. С резултата си от 6.82 той оглави и международната класация на 60 метра за юноши под 18 години.

"Това е нещо, което всички ще видят по света, няма единствено в България. Ще научат за моето име, за моите триумфи. За в бъдеще ще ме познават по-добре по света и у нас ", споделя Живков.

Зад триумфите му дотук стои треньорският екип на някогашната ни национална състезателка на 200 метра Моника Гачевска и Христо Стоянов, който сега интензивно управлява подготовката на обещаващия лекоатлет. Специалистът си спомня, че началото е било мъчно, само че то е откроило нещо доста значимо.

"В първото съревнование, в Добрич, на което отидохме на 60 метра, Веско мисля че 1 хилядна или 2 хилядни не му доближиха да влезе във финала на 60 метра, само че това още повече го окуражи. "

"Когато не реализира нещо той в допълнение се стимулира. Той не пада духом. Той желае да върви напред. Това е разликата сред него и другите ", съобщи треньорът.

Христо Стоянов е наясно, какво стои в основата на вярното развиване.

"Бързината е едно от главните качества и тя би трябвало да се работи през всички стадии на подготовка, само че с разнообразни подготвителни средства и ние това го вършим с Веско, както съм го правил и с другите състезатели и това му дава триумф. Както виждате, той стартира от 7.55-56, отиде на 7.20 и нещо, след това 7.01. После 6.97 и в този момент 6.82. "

"Освен актуалните резултати задачите за бъдещето към този момент са на дневен ред. Първата е триумф на идния Национален шампионат за под 18 години в зала, а проектът за по-късно също е явен ", добави Стоянов, а възпитаникът му добави.

"Да печеля Балканиадата за старша възраст. Там ми е една цел. Да направя, каквото мога на Балканиадата за мъже и дами и лятото има Екологичен потенциал, където желая да взема орден и вероятно да се класирам за Младежките Олимпийски игри ", добави Живков.

Колоритът в спорта не е за подценяване, а в леката атлетика външният тип е една от значимите отличителни черти. В това отношение Веселин Живков също се откроява и мнозина могат да му завидят. Дали обаче емблематичната му прическа може да пречи?

"Не бих споделил, че пречи. Може би мога да смъква няколко стотни, само че не целя това. По-скоро си одобрявам визията и желая да си остана по този начин. "

Атлет, който знае какво желае - подобен е героят на тази история.

"Искам да подобря на Петър Петров на 100 метра за мъже върха. Това ще е извънредно достижение. Ще стана най-бързият българин в историята ", показа с убеденост младокът, а треньорът му добави:

"Ние би трябвало да вървим напред по-малко. С мудни крачки и той да се развива поетапно и да не се избързва неговата подготовка, тъй като аз мисля, че неговият разцвет е към 20-21 години. Тогава той ще бъде в тази форма и смисъл, подготвен да бяга в тези граници. Сега още е рано, доста е рано. "

38 години по-късно България има нова вяра, тъй като един юноша има вяра, че може да бъде най-бързият в нашата история.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР