Един милион нови инфекции, предавани по полов път, се случват

...
Един милион нови инфекции, предавани по полов път, се случват
Коментари Харесай

Един милион нови инфекции, предавани по полов път на ден

Един милион нови инфекции, излъчени по сексуален път, се случват всеки Божи ден , пресметна Световната здравна организация (СЗО).

Това значи повече от 376 млн. нови случая годишно за четири инфекции - хламидия, гонорея, трихомониаза и сифилис .

СЗО акцентира неналичието на прогрес в прекъсването на разпространяването на инфекциите, излъчени по сексуален път и акцентира, че данните са " извънредно тревожни ", оповестява Би Би Си.

Експертите са изключително загрижени за повишението на резистентните на медикаменти полово излъчени инфекции .

СЗО постоянно прави оценка световното влияние на четирите постоянно срещани инфекции.

В съпоставяне с последния си разбор през 2012 година СЗО оповестява, че " няма значителен спад " в нивата на новите или съществуващите инфекции.

Предполага се, че към един на всеки 25 души в международен мащаб има минимум една от тези четири полово излъчени инфекции, като някои страдат от няколко инфекции по едно и също време.

Данните демонстрират, че измежду хората на възраст сред 15 и 49 години през 2016 година е имало:
156 млн. нови случая на трихомониаза; 127 млн. нови случая на хламидия; 87 нови случая на гонорея; 6,3 млн. нови случая на сифилис.
Трихомониазата се предизвиква от зараза от паразит по време на секс. Хламидия, сифилис и гонорея са бактериални инфекции.

Симптомите на полово излъчените инфекции могат да включват обособяване на гной, болежка при уриниране и кървене сред менструациите. В доста от случаите обаче няма никакви признаци .

Сериозните затруднения могат да включват възпалително заболяване на таза и неплодородие при дами от хламидия и гонорея, както и сърдечно-съдови и неврологични болести от сифилис .

Ако жена се болести с полово излъчена зараза, когато е бременна, това може да докара до мъртво раждане, прибързано раждане, ниско тегло при раждане и здравословни проблеми за бебето, в това число пневмония, слепота и вродени деформации .

Д-р Питър Салама от СЗО разяснява: " Виждаме тревожна липса на прогрес в прекъсването на разпространяването на полово излъчени инфекции в международен мащаб. Това е сигнал за паника за предприемане на съгласувани старания, с цел да се подсигурява, че всички, на всички места могат да имат достъп до услугите, от които се нуждаят, с цел да се предотвратят и лекуват тези инвалидизиращи болести. "

Практикуването на безвреден секс, изключително посредством потребление на презервативи и по-добър достъп до тестване, са от решаващо значение, акцентират от СЗО.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР