Един милион лева дари на Стопанския факултет на Софийския университет

...
Един милион лева дари на Стопанския факултет на Софийския университет
Коментари Харесай

Анонимен българин, живеещ в чужбина, дари 1 млн. лв. на университет

Един милион лв. подари на Стопанския факултет на Софийския университет някогашен негов ученик. Дарителят е поискал да остане неизвестен.

Парите ще бъдат употребявани за стипендии на студенти и възпитаници. Това е най-голямото подаяние получавано до момента от Стопанския факултет.

Знае се единствено, че донорът е някогашен ученик на Софийския университет и през днешния ден работи в чужбина.

Малко преди Коледа един от възпитаниците на Стопанския факултет от първите випуски през 90-те години се обадил и споделил, че желае да направи подаяние. Учудването било огромно, когато станало ясно, че парите са един милион лв.. Верен на християнския принцип, че едната ръка не би трябвало да знае какво прави другата, донорът поискал да остане неизвестен.

" Аз се срещнах с сътрудника, който е приключил преди мен, той е извънредно алтруистично надъхан, никакво тщестлавие няма в неговата постъпка и макар, че персонално желаех да го помоля и го помолих той да се показа, той сподели, че за него е най-важно, че е направил този персонален акт на подаяние ", описа деканът на Стопанския факултет на Софийския университет доцент Атанас Георгиев.

Дарението отива напълно за стипендии. Те ще са от по 400 лв. и ще се дават пред идващите 10 години. 15 от тях ще са за социално-слаби студенти с триумф над 5. Шест ще бъдат за студенти с висок триумф над 5.50.

Десет стипендии ще отидат за Софийската математическа гимназия. И още пет за учебни заведения, сътрудници на факултета. Дарението постъпва във факултета посредством Сдружението на приключилите Стопанския факултет.

" Много бяхме трогнати, доста сме му задължени, което е също отговорност за нас да се съобразим с волята му ", съобщи заместник-председателят на Сдружението на приключилите Стопанския факултет на СУ доцент Деян Радев.

Студентите към този момент знаят за новите стипендии и споделят, че ще аплайват.

" Смятам, че стипендията е още един тласък да се представям по-добре ", показа третокурсничката Ивана Коренчева.

" Бих си набавял образователни материали, също по този начин бих спонсорирал някои действия, които са свързани още веднъж с моето образование като извънкласни действия ", сподели пърчокурсникът Георги Михайлов.

Тук постоянно получават дарения от някогашни ученици и от фирми- това са стипендии, менторство и даже нова зала. Но никой до момента не е дарявал толкоз огромна сума.

" Това в действителност е най- огромното единично подаяние, то е по този начин символно, бих споделил и моята персонална вяра и на моите сътрудници е, че такова подаяние ще ангажира и други донори т.е. този образец, който виждаме от други страни по какъв начин студентите като завършат, като съумеят желаят да дадат назад на обществото и на общността, от която идват уповавам се, че ще вдъхновим и подобен вид резултат ", сподели още доцент Атанас Георгиев.

И още нещо. Стипендиите ще бъдат индексирани с придвижването на инфлацията, тъй че донорът ще прибавя още пари към тези един милион лв..
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР