Един милиард евро - толкова са изхарчили руските туристи в

...
Един милиард евро - толкова са изхарчили руските туристи в
Коментари Харесай

Туризмът в Италия: Изживяваме най-тежката криза в историята си

Един милиард евро - толкоз са изхарчили съветските туристи в Италия през 2019 година, оповестява Дойче Веле.

Войната попари очакванията, че тази година това ще се повтори. " Изживяваме най-тежката рецесия в историята си ", споделят от сектора.

През 2019 година съветските туристи са изхарчили близо един милиард евро в Италия. " Бела Италия " през въпросната година притегли цели 1,7 милиона посетители от Русия. Редом с американците и китайците, руснаците се славят с това, че харчат много пари в страната. Тъкмо на тях до неотдавна разчиташе много разтърсеният туристически отрасъл. Много туристически компании оцеляха с вярата за старта на новия туристически сезон тази пролет.

Специално поради предстоящите туристи държавното управление още през февруари облекчи пандемичните ограничавания, в това число и с решението, че съветската ваксина " Спутник V " към този момент се признава. В композиция с един елементарен бърз тест тя обезпечава достъп до всички кулинарни заведения и до атракциите.

Само Рим ще загуби към 150 милиона евро.

Войната обаче спука балона на фантазиите за възобновление на туризма на целия Апенински полуостров - и за нов напор на съветски туристи. Те най-обичат да посещават адриатическия курорт Римини, на второ място в листата с желания на руснаците е Рим, а на трето - Венеция. Хотелиерското съдружие " Федералберги " предвижда, че единствено столицата Рим тази година ще изгуби доходи от туризъм в размер на 150 милиона евро.

Руските яхти и техните фрашкани с пари притежатели в последните години всеобщо се ориентираха към " Коста Смералда " на остров Саридния. Повечето от тях обаче към този момент си плюха на петите и избягаха от острова, с цел да не попаднат под ударите на италианската Финансова полиция. В рамките на използването на европейските наказания този изпълнителен орган поредно конфискува скъпо съветско имущество като богаташки вили и яхти.

" Знам, че глобите и другите търговски наказателни ограничения на европейско ниво са неизбежни, само че ние доста се надявахме таман на тези туристи, имунизирани със " Спутник " ", споделя Ивана Йелинич, президентка на браншовата организация " Фиавет Конфкомерсио ". Италианският туристически отрасъл беше съвсем унищожен от загубите, достигнали до 80% през двете пандемични години. А в този момент на всичкото от горната страна даже американци и европейците анулират туристическите си резервации за Италия, тъй като ги е боязън от разгръщане на войната.

" Нашият отрасъл изживява най-тежката рецесия в историята си. Фирмите към този момент нямат финансови запаси и даже не са в положение да употребяват облекченията, които им предлага Фондът за възобновяване. Например - данъчните облекчения за вложения ", изяснява Йелинич. Тя се притеснява, че доста компании в областта на туризма няма да съумеят да оцелеят през още една спешна година. " Знам, че на пръв взор е цинично да приказваме за икономическите последици, само че въздействието върху живота на хората е голямо ", споделя тя. Според нея в туристическия отрасъл даже нараства броят на самоубийствата. " Всеки ден историите на човешко обезсърчение се множат ", обобщава Йелинич.

Хотелите и първокласните магазини в Милано и в Болоня чакаха с неспокойствие православния Великден. Обикновено за тези празници от Русия идват 175 000 туристи, които изхарчват към 20 милиона евро. На такива цифри тази година не се надява никой. Възкресение Христово няма да възкраси и италианския туризъм.

Туризмът генерира 13% от Брутният вътрешен продукт в Италия, което го трансформира в отрасъл със стратегическо значение за страната. Под управлението на премиера Марио Драги италианската стопанска система последователно стартира да се отърсва от старите си обременености и от политически неточности. Миналата година икономическият растеж в Италия доближи 6,6% - образцово достижение в границите на Европейски Съюз. В страната започнаха и значими стопански промени. Войната в Украйна обаче може да унищожи постигнатия прогрес.

Хотелите в Рим сега въпреки всичко посрещат посетители. Хотелиерите показаха подготвеност да одобряват бежанци от Украйна. Очаква се, че в Италия ще дойдат до един милион украинци. Част от тях се настаняват точно в свободните хотелски стаи, като в поемането на разноските се включват и филантропични организации.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР