Един месец в изолация и човек го хваща страх да

...
Един месец в изолация и човек го хваща страх да
Коментари Харесай

Как да се справим с изолацията - говорят професионалистите

Един месец в изолираност и човек го хваща боязън да мисли за идните седмици. Има хора обаче, които освен оцеляват, само че и процъфтяват в сходни условия. Кой различен, в случай че не те могат да дадат препоръки по какъв начин да се оправим с невероятните промени в света? " Гардиън " се допитва до полярен откривател, духовник, пълководец на подводница и обитателка на съвсем уединен остров.

 

Извадете положителните си страни

Мариън Дирикс, полярен откривател, докторант по пробна космология в Харвард, прекарва 2-3 месеца годишно в базата " Амундсен-Скот " на южния полюс

 

Условията на открито са брутални, по тази причина не излизаш. Установила съм, че там се пробвам повече да управлявам събитията. Там да вземем за пример имаме лаборатория и аз маниакално я дезинфекцирам. Същото върша и в този момент, затворена вкъщи. Освен това ставам доста сензитивна на промени. Промяната е прекрасен метод да канализираш силата си - грижата за дома оказва помощ за психическия баланс. Нощите в базата не са леки - през полярното лято 24 часа е ден. Спиш извънредно, тъй като си нависоко - на 3000 м надморска височина има единствено 70% О2. Хората постоянно се разсънват с кръвотечение от носа. Ключово е да си лягаш едновременно. Не започвайте " Война и мир ", трябват ви леки четива - трилъри, настолни игри. Деленето на тясно пространство с други хора е огромен проблем - изключително, в случай че елементарно влизате в спор с другия. Но съм открила, че когато интензивно активизирам положителните си страни, пробвам се да туширам разногласията и се стремя да бъда по-щедра, то в връзките ми доминира добротата.

 

Неутрализирайте споровете още първоначално

Райън Рамзи, пълководец на атомна подводница

 

Ние сме тренирани да се оправяме с изолацията, до момента в който за елементарните хора тя е огромен проблем. Най-важно е да си установиш рутина. Тази рутина има потребност от дисциплинираност. Всеки ден спазвайте едни и същи правила. Но направете уикендите разнообразни. Трябва да диференцирате времето. Не висете по през целия ден пред тв приемника да дебнете новините - те сега са толкоз динамични и отрицателни! Достатъчно е да се осведомявате за тях един път дневно, а останалото време да се освободи за други неща. Нали знаете, здрав дух в крепко тяло - упражненията са значими. С гирички може да работя даже в моята каюта, която е дребна. Но не забравяйте и да поддържате мозъка си в положително здраве - четенето на книги и правенето на разнообразни неща тук са основни. Сегашният миг е страхотна опция да научите нещо ново.

Подводницата е една стоманена тръба със 130 индивида в нея. При дълга задача това значи непроменяемо напрежение. Неутрализирайте споровете още първоначално. Поговорете. Вижте кой какви проблеми има. Радвайте се на това, което имате. Съсредоточете се върху него, вместо да се фиксирате върху това, от което сте лишени. Гледайте да не мислите за това, което има да става. В последна сметка човек може да управлява единствено това, което може да управлява.

 

Не започвайте деня с неодобрение

Кристофър Джеймисън, духовник, президент на британската бенедиктинска конгрегация, поддържа уеб страницата alonetogether.org.uk, с упътвания за справяне със самотата в актуалната рецесия

 

В началото имаше яд. Хората се ядосват на други хора в супермаркетите, на тези, които се презапасяват, на тези, които не стоят у дома. Имаше и доста боязън, а по-късно пристигна самотата и отегчението. Монашеството ме е научило, че в случай че оставя деня без класификация, той ще вземе връх над мен. Но в случай че създадеш собствен личен темп, ще установиш, че денят е по-устойчив, по-поносим и дори прелестен.

Когато човек няма какво да прави, скуката го завладява. Но в случай че не желае да свърши нещата, които го чакат, то това към този момент е ленивост. Повечето хора страдат точно от това, само че го назовават досада. В манастира непрестанно звънят камбани, които ни споделят какво да вършим, тъй че време за досада няма.

Ключът е в позитивността. Не започвайте деня с неодобрение. Започнете го с напомнянето, че сте живи и към момента на света има хубави неща. Може би ви следва сложна задача, само че действайте малко по малко. Започнете с признателност, сетне помолете за благословия да посрещнете деня и неговите тествания. И тогава станете и се заемете с тях. Трябва ли да вярвате в Бог, с цел да го вършиме? Не, човек може да бъде признателен и без да има вяра в Бог.

 

Пилеенето на времето унищожава душата

Криста Бърн, притежател на книжарничка, живее на остров Колонсей, Шотландия, население 135 души - една от най-изолираните общности във Англия

 

Хората са привикнали да пазарят всеки ден. Ние пазарим един път месечно. Това е напълно друга настройка. Островният живот си има плюсове и минуси. Няма престъпност, хората се грижат един за различен. От друга страна, всеки знае всичко за всеки. За някои хора е невероятно да понасят изолацията, по тази причина и нямаме толкоз доста поданици на острова. Пролетните утрини тук са парадайс, само че зимните месеци са доста тежки.

Навремето тук бяхме привикнали да храним дългогодишни вражди. Всеки има лични възгледи и от време на време на човек му се изправя косата, като ги чуе, само че най-после си дадохме сметка, че всички сме дружно в това. Преди се пиеше, само че хората схванаха, че всеки уикенд да имаш по една разрушена кола в канавката не е добра концепция. Какъв съвет да дадам на новаците по изолираност? Не се оставяйте без работа, не се мотайте. Станете сутринта, облечете се, направете си проект. Много е елементарно човек да пилее времето си, само че това унищожава душата. Никога не ми доскучава. Винаги има някоя хубава книга за четене, изключително в случай че притежаваш книжарница.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР