Един мандат от 7 години на главния прокурор се оказва

...
Един мандат от 7 години на главния прокурор се оказва
Коментари Харесай

Мандат от 7 години на главния прокурор носи риск за авторитарност, според Галина Захарова

Един мандат от 7 години на основния прокурор се оказва прекомерно дълъг и то сложно както за самия началник, който е допустимо да изчерпи капацитета си, а въпреки това – да образува риск от авторитарност. Това сподели в отговор на въпрос претендентът за ръководител на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова, която през днешния ден Висшият правосъден съвет изслушва преди да я избере.

Мандатите би следвало да бъдат понижени по наша подготвеност, посочи Захарова и добави, че е последовател на концепцията за професионално управление на всички органи на правосъдната власт. Въпросът за следствието на основния прокурор е настоящ. По тази тематика следва разбор и работни групи, чака се отчет на Венецианската комисия и мнение на министрите на съвета на Европейски Съюз.

Захарова не разяснява повече, като изясни, че има питане към ВСК дали арбитър може да проверява основния прокурор. Скоро ще бъде разгласен отговорът, сподели тя.

При избрани условия и обществено-политически обстановки на поста на основния прокурор може да бъде избиран и човек, който е отвън магистратската среда, счита тя.
Галина Захарова: Председателят на Върховен касационен съд би трябвало да е поръчител за независимостта на съда и съдиите
Ролята на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) е да бъде поръчител по едно и също време за институционалната самостоятелност на съда, индив...
Прочети повече
Спецификата в ситуациите на тази фигури обуславя по-широк достъп до външни лица от системата на прокуратурата. Във Върховен касационен съд ще може да бъде одобрен правилото на сходни длъжности да се избират хора с високи професионални качества от съответните сформира на магистратските органи.

Електронното правораздаване няма опция, само че въпросът е по какъв начин и по кое време тъкмо, отговори Захарова на различен въпрос. Към сегашния миг Върховен касационен съд не работи със системата за електронно правораздаване. По-същественият въпрос е до каква степен ефикасното действие на тази система и въвеждането й кореспондира с настоящото процесуално законодателство.

За вътрешната организация на Върховен касационен съд, Захарова изясни, че сруктурно съдиите в съда са разпределени в три колегии – наказателна, гражданска и комерсиална, всяка от които е с обособени отделения. В гражданска гилдия е реализирано отделяне на отделенията по материя и съответно обсъждани каузи, а в наказателна и комерсиална гилдия отделенията са обособени, без да има специализация по материя на обсъжданите каузи. Не е спънка организацията да продължи да съществува, тъй като обособяването на отделения е обусловено освен от потребността на специализация в една или друга материя.

Захарова е за опазване на сегашния разполагаем щат на броя на чиновниците на Върховен касационен съд и не желае тяхното понижаване.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР