Един малък регион от общо 34-те в Афганистан продължава да

...
Един малък регион от общо 34-те в Афганистан продължава да
Коментари Харесай

Синът на легендарния Шах Масуд продължава съпротивата срещу талибаните |

Един дребен район от общо 34-те в Афганистан продължава да е несклоняем и да води същинска война против талибаните, завзели всички останали елементи от страната. Това е Панджшир, именуван още и Долината на петте лъва.

След бягството на президента Ашраф Гани там се събраха всички ярки съперници на режима на талибаните - вицепрезидента Амрула Салех, министъра на защитата Бисмила Мохамади, няколко генерали и войни от спецчастите на афганистанската войска, подготвени от Съединени американски щати.

Последните вести за това какво се случва в последния бастион на съпротивата против талибаните са спорни, само че там не престават да се водят тежки сражения със стотици жертви. Талибаните обявиха пред Ройтерс, че са открили надзор върху долината, само че от съпротивата отхвърлят.

Вицепрезидентът Амрула Салех отхвърли изказванията, че е избягал от страната и дефинира обстановката като " сложна ".

Панджшир от десетилетия е определян като неповторимо място в Афганистан. Регионът, в който живеят 150 000 - 200 000 души, е доста мъчно наличен. До него може да се стигне единствено през стеснен проход по течението на едноименната река. Населен е главно с таджики за разлика от преобладаващите в страната пущуни.

Чисто исторически Долината на петте лъва е имала водеща роля в съпротивата след рухването на монархията в Афганистан. Пандшир през 70-те години въстава пръв против откритото комунистическо държавно управление в Кабул, а след това повежда гневна борба против руските агресори, навлезли в страната през 1979 година После долината води война и с талибаните, които подлагат региона на 5-годишна блокада през 90-те години. През този дълъг интервал най-ярката фигура на съпротивата е именитият войник Ахмад Шах Масуд - същинско чудовище както за съветските бойци, по този начин и за талибаните. 

Днес новият водач в Долината на петте лъва е неговият единствен наследник - 32-годишният Ахмад Масуд. Младежът е получил положително обучение в Кингс Колидж и Сити Юнивърсити в Лондон. Защитил е и дисертация по военни науки. Завърнал се е в Афганистан, с цел да включи в политическия живот на страната и да продължи делото на татко си.

Младият Масуд основа организация за отбрана на страната наименуван Национален фронт за опозиция на Афганистан.

" Победихме Съветския съюз, ще победим и талибаните ", споделя новият водач и прикани Съединени американски щати, страните от Европейски Съюз и арабските страни да го поддържат против талибаните.

Според някои сведения силите на съпротивата в Пандшир възлизат на към 10 000 бойци. Ще могат ли да устоят и какъв брой ще могат да устоят против неведнъж надвишаващите ги по брой талибани, въобще не е ясно. Със сигурност обаче духът на именитият Ахмад Шах Масуд, който бе погубен при атентат през 2001 година, към момента е жив в Долината на петте лъва.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР