Един мъдър учител имал дванайсет ученици и една дъщеря, в

...
Един мъдър учител имал дванайсет ученици и една дъщеря, в
Коментари Харесай

Притча: Как се става най-мъдрият?

Един умен преподавател имал дванайсет възпитаници и една щерка, в която всички били влюбени. Един ден споделил на учениците си, че има два казуса:
първият: да реши кой от тях ще бъде най-хубав брачен партньор и вторият: по какъв начин да заплати за огромна женитба. Затова оповестил съревнование. Учениците трябвало да се промъкнат в селото през нощта и да откраднат каквото могат, без никой да ги види. Който откраднел най-вече, на него щял да даде щерка си.

През идващите седмици учениците се прокрадвали в къщите в селото и открадвали каквото могат. Накрая учителят ги събрал, с цел да разгласи резултата.

- Всички откраднахте доста, като се изключи един, който не е донесъл нищо. Защо?

- Трябваше да последвам напътствията ви, учителю – дал отговор младежът. – Казахте ни да крадем, стига никой да не ни види. Аз влязох в доста къщи, до момента в който всички спяха. Но всякога, щом се наканех да взема нещо, усещах, че някой ме гледа. Затова си тръгвах с празни ръце.

- Щом всички са спели, кой тогава те е следил? – попитал учителят.

- Аз се следих. Виждах по какъв начин щях да открадна. Ето за какво не взех нищо.

- Много добре! – възкликнал учителят. – Имам най-малко един умен възпитаник, който ме е слушал през годините. Всички останали, простаци такива, вземете откраднатите движимости и ги върнете назад. И помнете, каквото и аморално действие да извършите, някой постоянно ще ви види. Този някой сте самите вие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР