Един мач в нашата квалификационна група за Мондиал 2018 предизвика

...
Един мач в нашата квалификационна група за Мондиал 2018 предизвика
Коментари Харесай

Не ви ли мирише на далавера и уговорка в нашата квалификационна група?

Един мач в нашата квалификационна група за Мондиал 2018 провокира доста подозрения. Швеция попиля с 8:0 Люксембург и съвсем си обезпечи второто място, даващо право на бараж. Всъщност, скандинавците имат и шансове да са първи, само че Франция би трябвало да се издъни вкъщи против Беларус на следващия ден – нещо, което надали ще се случи.

Прецакан в тази ситуация е отборът на Холандия. След безапелационния триумф на шведите над скромния отбор от Великото херцогство „ лалетата ” ги устройва единствено и само победа със 7 и повече гола разлика. Последният им мач е вкъщи точно против „ тре кронур ”.
 
Причината да се усъмни футболната общност е постоянното показване на Люксембург в квалификациите. Доскорошното футболно джудже поизпоти съвсем всички в групата – в това число и нас през септември предходната година, когато едвам спечелихме с 4:3. Уж мощната и мощна Франция се препъна у дома против скромния противник напълно скоро, завършвайки 0:0. И в този момент внезапно Люксембург пада от Швеция пагубно. Не с един, два, три или четири гола, а с цели осем.
Любопитното е, че това не е първият случай, в който Холандия е подхлъзната по този метод.

През 1983 година „ лалетата ” са ощетени след различен подозрителен мач – Испания прегазва Малта с 12:1 на последното ходило в квалификациите за Евро 84. Двубоят се играе на 21 декември, а в същия ден нашите национали губят трагично от Югославия в Сплит с 2:3 и пропущат страхотния късмет да бъдат участници на европейското състезание във Франция.

Преди въпросната среща Холандия е водач в групата с 13 точки и голова разлика 22:6 (плюс 16). Испания е втора с 11 точки (тогава за победа се присъждат по две точки) и голова разлика 12:7 (плюс 5). За да финишират на първото място в групата, „ алените фурии ” би трябвало да завоюват най-малко с 11 гола разлика...

Точно по този начин и се случва. Скандалната европейска подготовка се играе в Севиля на стадиона на Бетис “Бенито Вилямарин ”. Куриозите стартират още преди началото на мача. Когато малтийците отиват да упражняват, домакинът идва и споделя, че е не запомнил ключа от съблекалните. Вместо подготовка, „ общителните ” домакини канят гостите от Малта на разходка с карети из Севиля. От два дни в града вали непрекъснат дъжд, теренът се е трансформирал на мочурище. Нощта преди дуела пък напълно „ инцидентно ” под прозорците на хотела, в който са настанени малтийците, служащи подвигат немислим звук с пневматични чукове. Играчите на Малта не мигват цяла нощ, а на идващия ден би трябвало да играят против Испания.

Селекционерът на „ фуриите ” Мигел Муньос прави революционни промени в схемата и залага на 3-3-4. Още във 2-ата минута Сеньор изпуска дузпа, а головете са витално значими за крайната цел. До края на първото полувреме домакините водят с 3:1 след хеттрик на Карлос Сантиляна. И никой не допуска, че през второто полувреме ще паднат цели 9 гола. Ама чудото става действителност.


Настроението по трибуните се покачва, а дикторът крещи за ново попадение съвсем през минута. 4:1 прави Ринкон в 47-ата минута, а за 5:1 осъществя още веднъж той 10 минути по-късно. Само сред 62-ата и 66-ата минута домакините нанизват още четири гола. Маседа небрежно набутва три попадения за 8:1, а Сантиляна прави 9:1 в 66-ата минута. В 76-ата минута мъката на малтийците става цялостна, откакто турският арбитър Гьокчел гони голмайстора Ди Джорджо за втори жълт и респективно червен картон.

Гостите са в плачевно положение, едвам вървят по терена, а вратарят им е замерян с всевъзможни предмети. Скандалът става страховит, когато малтийците се отхвърлят и се прибират към съблекалните. Турският рефер обаче едвам ги моли да излязат и да доиграят мача.

Следва нова порция попадения във вратата на Малта. В 78-ата минута Ринкон повишава на 10:1, две минути по-късно Сарабия вкарва единадесетото попадение, а по този начин нужния 12-и гол отбелязва Сеньор в 84-ата минута.

По същото време селекционерът на Холандия Кийс Райверс даже не гледа дуела. Убеден е, че “лалетата ” са сигурни участници на европейското състезание във Франция и отива да играе карти в собствен комшия. Холандецът даже не подозира какво става на стадиона в Севиля и какви ги надробяват испанци и малтийци. Все отново домакинът на холандския селекционер пуска тв приемника по средата на второто полувреме, когато Испания бележи десетото си попадение.

“Всичко отива по дяволите, всичко е ясно ”, отсича треньорът на Холандия. Така звездите Рууд Гулит и Марко ван Бастен, които неотдавна са дебютирали за националния тим, би трябвало да почакат още 4 години, с цел да се класират на първото си европейско състезание. В състава са още Роналд Куман, Рийкард, Винстекерс, Ван дер Керхоф, Брокен, Ваненбург.

Всички те обаче изпиват горчивата чаша след дуела сред Испания и Малта, където крайният резултат е 12:1.  

Изхвърлени от европейското състезание през 1984 година, в Холандия не одобряват елементарно загубата. Веднага подават тъжба до ФИФА и упрекват малтийците, че са взели рушвет от Испания. Искат да бъдат осъдени, а тимът да не се състезава в интернационалните мачове. Тежки обвинявания падат върху вратаря на тима, както и върху турския арбитър Гьокчел.

Жалбата обаче не е почетена, само че след четири години Холандия е на европейското в Западна Германия. Не единствено, че е там, само че и печели купата...

Сега „ лалетата ” още веднъж са на път да пропуснат огромен конгрес – международното в Русия, защото задачата им на победят Швеция най-малко със 7 гола разлика е съвсем невъзможна. Какво ти съвсем – напряко е невъзможна...
МИХАИЛ ДОКОВ/ БЛИЦ СПОРТ

НАШАТА КВАЛИФИКАЦИОННА ГРУПА ЗА МОНДИАЛ 2018
ВСИЧКИ ГРУПИ В БИТКАТА ЗА СВЕТОВНОТО В РУСИЯ​

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР