Един лев на действително получен глас ще вземат партиите от

...
Един лев на действително получен глас ще вземат партиите от
Коментари Харесай

Един лев на глас субсидия за партиите от 1 юли, решиха депутатите

Един лев на фактически получен глас ще вземат партиите от страната от 1 юли. Това реши Народното събрание, който одобри на първо четене промени в Закона за държавния бюджет. Досега дотацията бе 11 лв. на глас, а орязването й бе поискано персонално от премиера Бойко Борисов. 117 депутати от ГЕРБ, " Обединени патриоти " и " Воля " поддържаха смяната. 90 от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи гласоподаваха срещу. Дебатите по тематиката бяха бурни и се трансфораха в препирня за това коя партия по какъв начин си ръководи парите.

Никой в ГЕРБ няма предпочитание българската народна власт да се олигархизира. Предложението ни е направено с преценка на всички опасности, че в случай че не бъдат финансирани от страната, партиите ще се финансират от други среди, само че ни омръзна да ни упрекват в чорбаджийство, че сме пазители на дотацията и разпределяме средства, изясни Тома Биков от ГЕРБ. Той подсети, че парите от дотацията не се разделят сред партийните членове и депутатите, а отиват главно за предизборни акции и то основно за медийни пакети.

Българска социалистическа партия е за понижаване размера на дотацията, само че това да не заплашва действието на партиите, както ще стане с предлагането за 1 лев, съобщи зам.-шефът на алената група Драгомир Стойнев. Според него смяната на модела заплашва демокрацията. Обричате партиите освен да не бъдат самостоятелни, само че и да изчезнат изобщо.

Александър Иванов от ГЕРБ пък цитира Айнщайн - Лудост е да правиш едно и също нещо и да очакваш резултат, аргументирайки по този начин тезата си, че откакто Българска социалистическа партия е докарала страната два пъти до банкрут, няма по какъв начин да се чака да ръководи добре партийната си каса.

Сметната палата ни ревизира, няма по какъв начин да се изпразва нерегламентирано касата ни, скочи в отговор Стойнев. И попита какъв брой е лихвата по депозита на ГЕРБ в банката. Нула, отвърна му Иванов. Нашите пари могат да бъдат видени, вашите - не, по тази причина има терзания, че изчезват, добави пък Биков. И подсети, че Българска социалистическа партия устоя телевизия, а ГЕРБ - не, по тази причина имала спестявания.

Орязването на дотацията на 1 лев е вакханалия с две цели - да се притисне главната съпротива до стената и връщане на член 1 от конституцията - единствено една партия да ръководи, скочи аленият Румен Гечев. Той подсети, че Българска социалистическа партия изиска всички партии, които имат спестени средства в банка до 3 юни, да ги върнат на страната. ГЕРБ има членски импорт що се касае за господ да елементарни, събрали са 100 хиляди годишно, по какъв начин се устоят, че и съумяват да спестят, попита той. И подсети, че Българска социалистическа партия събира към 1 милион от членски импорт.

Открили сме, че има банки, в които парите да бъдат съхранявани и следени, а не в някакви чекмеджета и след това да се чудим къде са отишли, отвърна Биков. И прикани алените да се дисциплинират финансово и да си устоят партията обикновено, а парите да си държат в банка.

Субсидията на партиите е към 50 милиона годишно - в пъти по-малко от къщичките на ръководещите, продължи след това Гечев. И попита кои ще са тези компании, които ще се разпишат, че дават пари на опозицията. Те ще бъдат смазани първо с дребната, след това с огромната бухалка, тормози се соцдепутатът.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи пък остро подлага на критика, че сходно предложение се прави без публичен спор, без съвещания сред партиите и без планове коя е най-точната сума.

Той подсети по какъв начин и за какво в годините обратно се е взело решението партиите да се финансират от страната и какви законови ограничавания са били направени, с цел да се скъса връзката им с бизнеса и със сивия бранш. Парите от бюджета се харчат безусловно транспарантно от политическите сили, равнището на надзор у нас е може би най-високото в Европейски Съюз, само че ние имаме виновност, че не обяснихме това на хората на референдума преди 3 година, скара се Цонев на сътрудниците си. Според него, в случай че ще се понижава дотацията, би трябвало да се промени изобщо модела на финансиране на партиите. По-рано през днешния ден сътрудника му Делян Пеевски изиска от името на Движение за права и свободи дотацията да е нула лв., а да се вкара американския модел на финансиране на партиите - с дарения.

Да, партиите вземат повече пари, в сравнение с би трябвало и фактът, че не всички ги изхарчват, потвърждава това, сподели пък Искрен Веселинов от Оперативна програма. Според него обаче 1 лев е непълен за всички партии, като се изключи ГЕРБ. Той изиска в закона да се разпишат ясно по какъв начин ще се финансират партиите и да има ясни гаранции, че те няма да вършат взаимни отстъпки с бизнес субектите.

От 1 юли лишавате партиите от дотация, а те ще би трябвало да връщат пари на страната поради чиновническа неточност, подлага на критика пък Юлиан Ангелов от Вътрешна македонска революционна организация. Според него трябвало да се даде опция на всяка партия да направи метаморфоза на финансиите си и тогава да връща на страната. Защото другояче ще ги банкрутираме, предизвести депутатът. Трябва да изпълним на партиите обикновено битие, тъй като, до момента в който си играем игрички, можем да загубим нежната си народна власт, добави той.

В момента виждаме сюжет като във кино лентата " Да разлаем кучетата ", с цел да се отвлича вниманието от проблемите в страната, скочи пък Таско Ерменков от Българска социалистическа партия най-после, в пояснение на негативен избор. Против съм опита да се унищожат 30 година от историята на България, когато се вкарва демокрацията и многопартийната система, която в този момент се прави опит да бъде сменена с олигархична тирания, сподели той. И упрекна ГЕРБ в " финален опит за политически прелом ". /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР