Един куп дела срещу България в Страсбург заради унизително отношение

...
Един куп дела срещу България в Страсбург заради унизително отношение
Коментари Харесай

Нечовешкото отношение към арестанти може да коства на България много

Един куп каузи против България в Страсбург поради унизително отношение от страна на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " (ГДИН) към Министерството на правораздаването може да станат факт и да бъдат извоювани. Основната причина - процедурата, прилагана по отношение на арестанти, без те още даже да са с настояща присъда.
Със знанието и утвърждението на ГДИН, както и на управлението на правосъдното министерство, обвинени и подсъдими, които са почтени до доказване на противното, биват оковавани с белезници на ръцете, вериги на краката и специфични колани даже когато са в болница. Това стана ясно, откакто някогашният пиар на Община " Младост " Петър Кърджилов популяризира оня ден (1 август) видео по какъв начин някогашната кметица на " Младост " Десислава Иванчева бива отвеждана за проучване в болница напълно окована.
И българският закон, и Европейският съд по правата на индивида, и европейската спогодба за правата на индивида не разрешават унизителното отношение към арестантите. България има към този момент изгубено дело в Страсбург поради корист с белезници.
Оказа се обаче, че конвоирането на Иванчева на проучвания в столична болница въобще не е най-злепоставящото я. В здравното заведение тя е била окована за леглото, макар че пред стаята ѝ има масирана защита.
" По-лошо от конвоя е това, което е последвало за Иванчева в болничното заведение - съгласно директива на Главната дирекция за осъществяване на наказванията, призната през март, тя е вързана с белезници за леглото си, би трябвало да върви до тоалетната на отворена врата, по време на прегледите ѝ участва надзорник ", разкри пред bTV някогашният зам.-министър на правораздаването от кабинета " Станишев " Димитър Бонгалов, който работи при омбудсмана и е шеф на националния предпазен механизъм и съществени права и свободи на индивида. Бонгалов е добре осведомен с практиката в пандизите, тъй като отговаряше за тях, а в този момент ги ревизира постоянно.
Според Бонгалов близо 1000 души могат да си потърсят правата в съда поради същите унижения. Той описа, че тази процедура се ползва в цялата страна при ескорт до лечебно заведение, както и при извеждането на всичките арестанти.
В. " Сега " изиска инструкциите - тази от 2013 година, която в сряда беше представена от Министерството на правораздаването като съображение за оковаването на Иванчева, както и тази от 2018 година, за която приказва Бонгалов. От министерството обаче отхвърлиха да ги дават, тъй като били секретни, защото директно засягали сигурността в пандизите. Не пристигнаха отговори и на въпросите дали в действителност Иванчева е вързана в болничното легло, върви ли до тоалетната на отворена врата и дали надзорник участва на прегледите ѝ.
Бонгалов не разяснява какво е направил като отраслов зам.-министър за пандизите, както и какво прави омбудсманът по тематиката в този момент. В негов отчет от 2016 година се разказват злокобни нарушавания в пандизите и предварителните арести в страната. Така да вземем за пример излиза наяве, че под предлог, че няма задоволително надзиратели, арестантите всеобщо биват закопчавани с белезници. Нарушават се и други техни съществени права - да вземем за пример на секрети диалози с юристите им, както и на предаване на документи на бранителите. Надзиратели участват на срещите с юристите, а книжата също биват проверявани, регистрира Бонгалов и предлага мигновено преустановяване на порочната процедура.
Съдебна процедура

Рецидивистът Янко Ваташки печели дело във Върховния административен съд през 2014 година. Той осъжда ГДИН за това, че е бил с белезници по време на престоя си в Клиниката по диабетология. Държан е 20 дни окован в леглото и въпреки и това да е било по директива на началника на пандиза, опонира на закона и е нечовешко отношение, приема Върховният административен съд. Той показва, че законът позволява приложимост на белезници единствено когато се постанова арестантът да бъде укротен.
Съдът в Страсбург има еднопосочна процедура за оковаването на обвинените, сподели пред " Сега " юрист Михаил Екимджиев. Той уточни, че към този момент има извоювано дело за белезници против България през 2014 година. " Практиката на Страсбург е, че в правосъдната зала обвинените изрично не могат да стоят с белезници. Във всички останали случаи съдът проучва съответно дали това закопчаване не е самоцелно и унизително, както и дали не се цели злепоставяне ", добави Екимджиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР