Един като по чудо оцелял мост над Рейн изиграва ключова

...
Един като по чудо оцелял мост над Рейн изиграва ключова
Коментари Харесай

Мостът, който спаси Европа от атомната бомба

Един като по знамение оживял мост над Рейн изиграва основна роля в края на Втората международна война. За моста край Ремаген по-късно Айзенхауер ще каже, че коства колкото тежи - в злато, припомня Дойче веле.

Март 1945: американски боец следи от височината моста над Рейн край град Ремаген

На въпрос кои са за тях най-известните забележителности в Германия, доста от американските гости загатват паралелно с Хайделберг и замъка Нойшванщайн и това: мостът край Ремаген - южно от град Бон.

Мостът край Ремаген играе немаловажна роля в хода на Втората международна война, помагайки да се форсира настъплението на съдружниците. На 7 март 1945 американските войски, настъпвайки от освободената към този момент Франция към Берлин, съумяват да овладеят оживелия по знамение мост над Рейн при град Ремаген. Само за едно денонощие по него минават 8 000 американски бойци. Историците са уверени, че мостът в Ремаген е доближил края на войната, предотвратявайки даването на доста нови жертви.

Мостът край Ремаген придобива международна популярност с помощта на Холивудската драма " The Bridge at Remagen ", снимана в края на 1960-те. Същият мост е упоменат и във кино лентата " Monuments Men " от 2014 година с Джордж Клуни в ролята на командващ особено поделение, спасяващо творби на изкуството от нацистите в последните безредни дни на войната.

Път от запад на изток

Строителството на железопътния мост над Рейн в региона на Ремаген стартира в разгара на Първата международна война. През 1918 той е кръстен на името на военачалник Ерих Лудендорф. Съоръжението е трябвало да обезпечи доставките на подкрепления за фронта, за да се усили натискът над Франция. Строителството му обаче е приключено чак в края на войната, а релсите на моста са положени още по-късно - през 1919 година, тъй че товарни транспорти през моста в западна посока по този начин и не са прекосявали. Само бойците са се прибирали по него от фронта.

След края на Първата международна война мостът съвсем напълно губи своето стратегическо значение, само че въпреки всичко остава свързващо звено сред двата бряга на Рейн. Пешеходната зона на моста, дълъг 325 метра, интензивно е била употребена от локалните хора, което довело до взрив на сватбите сред живеещите на левия бряг поданици на Ремаген и тези от десния бряг - в Ерпел.

По времето на Втората международна война съюзническата авиация бомбардира моста, пробвайки се да го унищожи, само че без триумф. А когато американците съумяват да завладяват оборудването, нацистите се пробват безрезултатно да го взривят.

" Чудото от Ремаген "

И по този начин, на 7 март 1945 година челен отряд на 9-та бронетанкова дивизия от армията на Съединени американски щати за свое огромно учудване заварва недокоснат моста при Ремаген. Отрядът е бил воден от 22-годишния лейтенант от немски генезис Карл Тимерман.

Войниците оповестяват на командването за щастливото изобретение и получават заповед да щурмуват моста и да го завладяват. За това се оказват задоволителни единствено 3 часа. Същия ден по-рано, майорът от Вермахта Ханс Шелер дава заповед за унищожаването на моста. Заложеният от нацистите гърмеж обаче се оказва прекомерно слаб за хубавичко структура. Мостът е разтресен, само че основите му устоят на взривната вълна. Така прекосяването на хиляди американски бойци по моста над Рейн влиза във военната история на Съединени американски щати като " чудото от Ремаген ". Твърди се, че военачалник Айзенхауер е споделил по този мотив: " Цената на този мост е равна на тежестта му, премерена в злато ".

Историците правят оценка това събитие малко по-трезво, като регистрират обстоятелството, че Ремагенският мост не е бил единственият неразрушен мост над Рейн по това време. Въпреки всичко, завладяването на моста от съюзническите войски доста форсира напредването им на изток.

Само това е останало от моста през днешния ден - кулите от тогавашното оборудване на Рейн

Историкът Курт Клеман споделя: " Преди да стигнат до Ремаген, Съединени американски щати допускаха, че войната ще се проточи до есента на 1945 година ". По думите му, те даже считали да нанесат нуклеарен удар против Берлин, с цел да принуждават съперника да капитулира.

Други историци също не изключват да е имало сходен сюжет, въпреки да е ясно, че възможен нуклеарен удар е щял да има опустошителни последствия за цяла Европа.

Мостът рухва самичък

Неуспешният опит да се унищожи моста бил оценен от Адолф Хитлер като " изменничество ". Четирима немски офицери, в това число Ханс Шелер, биват наказани от боен съд. " Израснах, съпровождан от обвиняванията, че татко ми е бил страхливец ", спомня си синът му Герд. През 1967 година майор Шелер е оправдан със правосъдно решение.

Мостът край Ремаген се срутва на 17 март 1945 година в следствие от множеството повреди, нанесени му от многочислените бомбардировки. Само четирите кули - по две от всяка страна - и до през днешния ден се издигат край брега на Рейн. Кулите са изпълнявали функционалността на отбранителни замъци с бойници за пукотевица, пространства за бойците и хранилища за боеприпаси.

От 1980 година до 2019 в кулите на опустошения мост край Ремаген се обитаваше музей, разказващ за трагичните събития в края на Втората международна война. В книгата за посетители там можеха да се прочетат трогателни мнения на потомци на тези американски бойци, които през 1945 минават по моста на път за Берлин.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР