Един изряден шофьор още след 2 години може да получи

...
Един изряден шофьор още след 2 години може да получи
Коментари Харесай

КФН: Изрядните шофьори могат да получат 20% намаление на Гражданската за 2 г.

Един безупречен водач още след 2 години може да получи 20% понижение на застраховката „ Гражданска отговорност”. Това сподели във връзка със системата „ Бонус – малус” Владимир Савов, член на Комисията за финансов контрол (КФН), отговарящ за застраховането.

Ако сме съзнателни водачи, още след първата година ще получим 10% отстъпка, а след втората – още 10%, посочи той. Останалите 5% се натрупват през идващите 5 години.

За разнообразни нарушавания в системата се прибавят наказателни малус точки. Ако един лидер е систематичен извършител, може в къс интервал – за 1 година да вземем за пример, много бързо да доближи до оптималния клас малус, при който застраховката се оскъпява с 4 пъти, сподели още Савов.

Оскъпяване от 400% може да се реализира и с струпване – в случай че да вземем за пример има 5 пъти превишение на скоростта плюс лишаване на преимущество или минаване на червен светофар.

Нарушението би трябвало да е глобено с влезнало в действие наказателно разпореждане, посочи членът на КФН.

Савов разяснява и рецензиите, че колата ще е отговорна за всичко, което е направил водачът преди този момент, даже и откакто е продадена. Това е направено за притежателят на колата да внимава на кого я дава, разясни той.

" Когато има опция елементарно да се трансферира собствеността на колата на член на фамилията или различен непосредствен, в случай че това ще докара до изчистване на насъбрания малус, същият човек ще продължи да кара същата кола отново по този начин неразумно и системата ще губи смисъла си. Затова е планувано да се резервира малусът на колата ", сподели още членът на КФН в изявление за bTV.

Той отговори и на рецензиите, че по този начин при пазаруване на автомобил на остаряло новият притежател ще е осъден за дейностите на водача, който преди този момент е карал колата.

" Всяка договорка е покупка-продажба е доброволна, никой не ви задължава да купите тъкмо тази кола, постоянно може да се потърси друга”, уточни той. По думите му информацията за историята на всяка кола ще бъде елементарно налична и ще може да се ревизира по номера на рамата какъв е бонусът или малусът.

" Тъй като в действителност виждаме огромно противодействие против тази концепция, мислим върху разновидности по какъв начин да стане по този начин, че при прехвърлянето все още на договорката да има опция по някакъв този малус да се изчиства”, призна Савов.

Пред bTV Владимир Тодоров, ръководител на УС на българската Асоциация на потърпевшите при произшествия, беше безапелационен, че би трябвало да въведем системата „ Бонус – малус”.

" Тя има директна връзка с пътната сигурност и възвръща възприятието за правдивост. Към момента Законът за придвижване по пътищата позволява систематични извършители и не им въздейства ", акцентира Тодоров.

" Тази разпоредба, която ни се предлага, сигурно не подсигурява тази правдивост, която всички очакваме”, разяснява обаче Богдан Милчев от Института за пътна сигурност.

От системата „
бонус – малус” са извадени всички държавни и общински коли. „ Това са десетки хиляди коли, които белким не вършат нарушавания, белким не вършат пътно-транспортни катастрофи, а за тях няма да има нито бонус, нито малус”, посочи той.

Според него има доста противоречиви моменти в таблицата, по която ще се лишават другите класове и точки на водачите. По думите му тя не е съобразена в цялостен размер с пътно-транспортните катастрофи и аргументите за тях.

Владимир Савов от КФН обаче посочи, че държавните и общински коли нормално се застраховат по социална поръчка и като цялостен клас – не се индивидуализират в застраховката. Затова за тях застраховката се прави по лист, няма по какъв начин да се начислява
бонус или малус на всеки един от тях.

Савов посочи, че става въпрос за коли, непосредствено благосъстоятелност на страната и общините, а не държавни и общински компании.

" Ако водачите на такива коли вършат нарушавания, ще си получат глобата и тя ще се смята за персонален
бонус или малус ", сподели още членът на КФН.

Богдан Милчев от Института за пътна сигурност означи също, че в България няма никакъв проблем влизането в действие на наказателните постановления да се отсрочва с години и законът да се заобикаля, а 50% в никакъв случай не си заплащат санкциите.

Редактор: Деница Райкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР