Един интересен детайл предизвика внимание по време на пресконференцията на

...
Един интересен детайл предизвика внимание по време на пресконференцията на
Коментари Харесай

Ердоган дава Бойко Борисов за пример

Един забавен подробност провокира внимание по време на конференцията на гръцкия министър председател Алексис Ципрас и турския президент Реджеп Ердоган, който е първият държавен глава на Турция, който посещава Гърция от 1952 година насам.

В изказването си Ердоган подчертава на ситуацията на мюсюлманската общественост, чиито права по думите му редовно се нарушават. Ердоган уточни за незаслужено и в прорез с правата на малцинствата това, че Атина не разрешава на определените от общността мюфтии да извършват отговорностите си, а на тяхно място назначава определени от държавното управление мюфтии да служат в джамиите.

Турският държавен глава разкритикува Гърция и по тази причина, че години наред се отсрочва строителството на джамия в Атина. На това място от изявлението си Ердоган уточни за образец разбирателството с българския министър-председател Бойко Борисов по въпросите по опазването на историческото и културно имущество на малцинствените общности в Турция и в България, заяви Би Ти Ви.

„ В Турция нямаме проблеми във връзка с християнските храмове. Българската православна общественост в Истанбул има една неповторима черква, известна като Желязната черква, която се намира близо до Патриаршията в квартал Балат. Ремонтът на църквата е към края си. На 7 януари 2018 година дружно с Бойко Борисов, българския министър-председател, ще я открием тържествено дружно. Ремонтираме и манастира Сумела. Ние не се опасяваме от религиозните свободи, в противен случай, почитаме ги. Хора, които се уповават на вярата, не се опасяват от религиозните свободи. Ние нямаме такива грижи. Елате дружно да разгадаем проблемите на малцинството в Беломорска Тракия ", съобщи Ердоган.

През първия ден от визитата на Ердоган в Атина преобладаваха конфликтните проблеми - преди всичко настояването, което турският президент направи обществено за проверка или осъвременяване на Лозанския кротичък контракт, в светлината на отбраната на правата на мюсюлманското малцинство в Беломорска Тракия.

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос и министър председателят Алексис Ципрас изрично и обществено се оповестиха освен срещу инспектиране на Лозанския контракт, само че даже и срещу концепцията той да бъде предмет на диспути. Не може да има проверка на Лозанския контракт, съобщи гръцкият министър председател.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР