Един или 11 лева - това са числа, които не

...
Един или 11 лева - това са числа, които не
Коментари Харесай

Експерти: Държавата се проваля в контрола върху харченето на партийните субсидии

" Един или 11 лв. - това са цифри, които не се базират на някакво изследване, обвързвано с предмета на активност. Въпросът е би трябвало ли политическите партии да получават обществено финансиране ". Това сподели пред БНР политологът проф. Антоний Тодоров, учител в Нов български университет. Той посочи, че в България държавните дотации са въведени, с цел да не бъдат политическите партии пленник само и единствено на частни ползи.

Според него в обществото има очакване да се направи нещо с тези обществени дотации:

" Въпросът не е в това какъв брой получават партиите, а по какъв начин се обезпечава контролът върху харченето на тези пари. В това, второто, страната се е провалила ". По думите му, в случай че просто се понижи размерът на дотациите, само че не се подсигурява контролът върху харченето им, нищо значително няма да е направено.

Проф. Тодоров разяснява в предаването " 12+3 " по стратегия " Хоризонт ", че размерът на финансирането на партиите би трябвало да се съобрази с минималните приходи и да се съобрази с обезпечаването на действието на една естествена организация:

" Партиите направиха не малко, с цел да основат у обществото чувството, че са бизнес организации. Че под прикритието на политиката въртят някакви бизнеси ".

Той допусна, че в ръководещата коалиция ще създадат изпитание, с цел да успокоят публичните упования, само че изрази подозрение, че дотациите ще останат такива, каквито са, само че няма и да бъдат понижени на 1 лев. Според него ще бъде открито някакво компромисно приблизително решение.

Проф. Светослав Ставрев, учител по Основи на ръководството, също разяснява пред БНР разискванията за размера на държавната дотация за партиите. Според него не вижда и не чува нищо изненадващо по тематиката.

" Практическите желание на вносителите са да навредят на някого. Те са долнопробни. Ако желаеха да реализират двупартиен политически модел, бих схванал напъните им, само че не и метода, по който ги организират ". 

Той изясни, че у нас е натрапен европейският модел на финансиране на партиите и той беше " безусловно компрометирана от средата - и политическа, и икономическа ". По думите му и предлаганият така наречен " американски модел " ще бъде провален по същия метод.

Според проф. Ставрев предлагането за въвеждане на американския модел не е нито на Движение за права и свободи, нито на ГЕРБ, а на един център, от който се ръководи България.

Той предвижда, че " по корупционен метод ще се изливат парите в партиите, само че не скрито-покрито, а ненапълно намерено, ненапълно със особено основани квази капиталови сдружения, които ще направи бизнесът, с цел да не го упрекват в директна интервенция ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР