Един и същи килър ликвидира пернишката кримка Васил Горчев-Кьоравия, а

...
Един и същи килър ликвидира пернишката кримка Васил Горчев-Кьоравия, а
Коментари Харесай

Един и същи килър ликвидира Георги Илиев и Кьоравия заради провалена пратка?

Един и същи убиец ликвидира пернишката кримка Васил Горчев-Кьоравия, а няколко месеца по-късно и боса на ВИС-2 Георги Илиев. Двамата стават жертва на безмилостния наемник Красимир Станчев-Легионера поради провалена пратка от 800 кг кокаин. Това е водещата версия на криминалистите, пробвали се да разнищят показните убийства. Солидни доказателства за връзката сред двете закононарушения по този начин и не са открити. До ден сегашен остават неразкрити както причинителите, по този начин и поръчителите.

Приликите в убийствата на Жоро Илиев и Кьоравия са поразяващи. И в двата случая убиецът стреля със спортна пушка, по този начин наречената флоберка. Тя се употребява основно за тренировки. Предимствата й са много- лека е, цената на боеприпасите е ниска, откатът при пукотевица е доста слаб, разкриват експерти. И в двата случая целите са премахнати с по един патрон. Кьоравия е гръмнат в главата, а Георги Илиев - в сърцето. И двамата са убити пред очите на огромен брой охранители единствено с един извънредно прецизен изстрел, дело на снайперист с отличен мерник.

Сходствата в двете мокри поръчки и връзката сред жертвите е причина криминалисти да подозират, че е изцяло допустимо килърът да е един и същи човек. За обвинен е посочен Красимир Станчев-Легионера. На неговата сметка през годините проверяващи пробват да запишат убийствата на редица знакови лица от ъндърграунда като Илия Павлов, Фатик, Степан Рибаков, Евгени Стефанов-Женята, Николай Христов-Данкина, Румен Маринов-Нарциса. Легионера е в неопределеност към този момент 14 години. Хора от подземния свят настояват, че той към този момент не е сред живите, други пък са безапелационни, че Станчев се връща от време на време в България, в случай че има сложена задача. След като свърши работата си, той още веднъж потъва в конспиративност.

" Станчев е обвързван с групата на Сретен Йосич и сръбските паравоенни формирования. Той е единствено един наемник, който против възнаграждение извършва поръчки. Трениран е доста добре и такива като него след осъществяване на задачата биват извеждани от страната. Сменят им самоличността и ги изпращат на друго място, с цел да чакат нови мокри поръчки. Не очаквайте да ги видите в скъпи хасиенди и първокласни коли. Напротив, живеят непретенциозно, на границата на аскетизма ", изяснява преди време някогашният зам.-шеф на РЗБОП в Благоевград Мирослав Писов.

От показните разстрели на Жоро Илиев и Кьоравия минават години, само че убийствата остават неразкрити. Разследването е възобновявано няколко пъти, само че без резултат.

Васил Горчов Върбанов е роден през 1959 година в кюстендилското село Драговищица, само че е живял в Перник до началото на демократичните промени. Получава прякора си като тинейджър, тъй като е залят с киселина, до момента в който играе комар.

Приживе за Горчев се носят митове, че дърпа конците на подземния свят в Югозападна България. Той е персонален другар на Жоро Илиев. Босът на ВИС-2 е кръстник на дъщерята на Кьоравия - Йоана.

Съдебното досие на Горчев е кристално чисто. В годините на соца Кьоравия има 2 присъди за бягство от казармата, наказван е и за изнудване. Тогава той се подвизава с семейството Цоловски. Но след това я сменя, с цел да почисти името си, разкриват негови приятели. В Министерство на вътрешните работи разполагат със сигнали, че Кьоравия взе участие в проведена незаконна група, само че присъединяване му по този начин и не е потвърдено. Прекратено е дело против него за обезчестяване на момиче в Несебър. През 2003 година Кьоравия е обвинен, че има пръст в основаването на нарколаборатория в Разлог, само че в никакъв случай не е осъждан за дрога.

Перничанинът е гръмнат показно на 20 януари 2005 година пред хотел " Ален мак " в Благоевград. Килърът му изстрелва един-единствен патрон. Оловото поразява дясната част на лицето. Куршумът пробива черепа и излиза през тила и не оставя никакъв късмет за живот. Местни поданици описват, че Кьоравия е живял в хотела в центъра на Благоевград с години. Обичайна била гледката по какъв начин Горчев стои по през целия ден на плочките пред входа, заобиколен от локални престъпни субекти. Според криминалисти повода за покушението против мафиота се оказва не дългогодишната противозаконна лихварска активност на Кьоравия, а опиатите.

По данни на ченгетата атентатът е проведен поради хванатата в Испания яхта " Есприта " в края на 2004 година с над 800 кг кокаин. Дрогата била на сърбохърватската мафия и тя почнала да търси провинен за неуспеха на поръчката. Две седмици преди убийството на Горчев - на 6 януари, в ресторанта на хотел " Ален мак " се състои среща сред Васил Арарски - Райко Кръвта, Иван Д. и прочут хърватски наркобос, написа " България Днес ". Тримата сякаш честват Ивановден, само че се твърди, че в действителност тогава е взето решение за разстрела на Кьоравия поради хванатия кокаин в Испания, настояват хора от ъндърграунда.

Има данни, че по същото време Георги Илиев участва на среща в Дубай с водачите на сърбохърватската мафия, където на него също му бил подложен без заобикалки въпросът за провалената доставка. Събраните доказателства по убийствата на Георги Илиев и Васил Горчев водят криминалисти към версията, че в тях пръст може да има и Васил Арарски - Райко Кръвта. Министерство на вътрешните работи разполага с информация, че приятели на Кръвта и членове на " Килърите 3 “ са били в Слънчев бряг и по време на убийството на Георги Илиев. Сигурни доказателства, че са свързани с убийството обаче по този начин и не са открити.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР