Един хамбургер седмично, но не повече - това според авторите

...
Един хамбургер седмично, но не повече - това според авторите
Коментари Харесай

Учени разкриха перфектната здравословна и ефективна диета

Един хамбургер седмично, само че не повече - това съгласно създателите на нов отчет е количеството алено месо, което би трябвало да хапват хората, с цел да създадат най-хубавото за личното си здраве, както и за богатството на планетата, оповестяват Асошиейтед прес и Ройтерс, базирайки се на обява в сп. " Лансет ".

Яйцата би трябвало да бъдат лимитирани до под четири седмично. Млечните артикули не би трябвало да надвишават една порция на ден.

Като цяло идеалната диета окуражава потреблението на повече пълнозърнести артикули, варива, ядки и удвоено количество плодове и зеленчуци. Препоръчва се използването на алено месо и добавена захар да се понижи на половина, както и да се лимитират рафинираните въглехидрати като бял ориз, картофи, брашно/хляб от маниока. Да бъдат уверени хората да понижат потреблението на избрани артикули обаче няма да е лека задача, защото въпросните храни са основна част от другите култури. Ако светът следва така наречен Планетарна диета, над 11 милиона случая на преждевременна гибел могат да бъдат предотвратявани всяка година. Спазването на сходен хранителен режим също така ще способства за понижаване на излъчванията на парникови газове и за опазването на повече суша, вода и биоразнообразие.

" Храната, която консумираме и методът, по който я произвеждаме, дефинира здравето на хората и на планетата. На този стадий вършим нещата по извънредно неправилен метод ", споделя Тим Ланг от английския Юнивърсити колидж, един от ръководителите на проучването, представен от Ройтерс.
Докладът, направен с присъединяване на 37 експерти от 16 страни, предлага хората да употребяват главно растителна храна. Експертите се базират на предходни изследвания, съгласно които потреблението на алено месо се свързва с редица здравословни проблеми. Все повече проучвания нищят резултата от питателните привички върху околната среда. Производството на алено месо да вземем за пример изисква суша и храна за добитъка, който в процеса на храносмилане отделя парниковия газ метан.

Редица животозастрашаващи хронични проблеми и заболявания се свързват с погрешно хранене, да вземем за пример затлъстяване, диабет, недохранване, няколко типа рак. Изследователите означават, че нездравословният метод на хранене понастоящем предизвиква повече болести и смъртни случаи по света, в сравнение с необезопасеният секс, алкохолът, опиатите и тютюнопушенето, взети дружно.

Правилното изхранване на разрастваща се световна популация, която се чака до 2050 година да доближи 10 милиарда души, ще бъде невероятно, в случай че в този момент не променим питателните си привички, не подобрим производството на храна и не ограничим питателните боклуци, добавя специалистът. " Налага се радикално да променим световната хранителна система в невъобразим до момента мащаб ", споделя Тим Ланг.

Източник: кросс.бг.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР