Един ден преди главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай

Един ден преди главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай ...

Вашингтон увеличава натиска над технологичните компании.


Един ден преди главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай да се срещне с високопоставени републиканци, критиците на изслушването в Конгреса обвиниха интернет гиганта и другите технологични компании, че са "изолирани" и пренебрегват свободата на словото.

Изслушването, което е поредното подобно събитие в Конгреса през последните месеци, може да доведе до призиви за по-строго регулиране на Google - подразделение на Alphabet Inc., и други големи технологични компании и до по-засилена загриженост за политическите им пристрастия, включително с обвинения, че са оказвали влияние върху съдържанието на своите платформи в периода до междинните избори, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Междувременно запис на вътрешнофирмена среща на Google, който се появи тази седмица в общественото пространство, може да причини главоболия за компанията. Записът от по-рано тази година показва, че много от служителите възразяват тази година компанията да спонсорира Консервативната конференция за политически действия, известна като CPAC - високопрофилен годишен форум за политици и анализатори. Някои служители на Google поставиха под въпрос дали фирмата се изравнява с хора, „отричащи Холокоста", и участва в "колаборации".Още по тематаСоциалните мрежи защитиха практиките на филтриране на съдържание пред Конгреса

След като е изслушал възраженията на служителите, високопоставеният мениджър на Google по въпросите на обществената политика Адам Ковачевич казва, че компанията не е "обвързана" да спонсорира отново събитието. Той добавя: "Ние със сигурност не искаме да причиняваме болка" на служителите, докато в същото време защитава спонсорството като полезно за изграждането на съюзи с консерваторите.

В петък главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай се очаква да се срещне лично с висши представители на Републиканската партия, включително лидера им Кевин Маккарти. Маккарти се превръща във водещ критик на филтриращите практики на технологичните фирми, като ги обвинява често в пристрастност. През миналата седмица например той заяви, че „пред Google има много въпроси, на които да се отговори“.

По време на изслушване в подкомисия в четвъртък републиканецът Стив Кинг предупреди, че предполагаемото пристрастие на технологичните компании започва да се забелязва от обществеността. „Американците започват да разпознават тази тиха тенденция в нашето общество, в рамките на която една или друга група системно заглушава вярванията на друга, с които не е съгласна", каза той в своето встъпително изявление.

Няколко свидетели, които представят консервативните медии по време на изслушването, заявиха, че някои социални медийни компании са ги наранили, като са ограничили интернет трафика им.

"Изгарянето на книги е нищо в сравнение с това, което Facebook мълчаливо направи, за да ограничи и премахне разнообразието от позиции", казва Джеймс Хофт, основател на консервативната новинарска медия Gateway Pundit, която е критикувана за публикуването на конспиративни теории. Той казва, че сайтът му е отбелязал с 88% по-слаб трафик от Facebook след промени в алгоритъма на социалната мрежа от януари 2017 г. насам.

Други консервативни сайтове са били засегнати по подобен начин, каза той, добавяйки, че изтъкнати технологични компании „се опитват да изтикат мен и други с моята политика извън бизнеса".Още по тематаИгри на влияние

Говорителят на Google Рива Сциуто пояснява: „Нашите продукти не се използват за задаване на политически дневен ред и ние не насочваме нашите алгоритми към някаква политическа идеология. Ние непрекъснато работим за подобряването на нашите продукти и никога не класираме резултатите от търсенето, за да манипулираме политическите настроения".

Говорител на Facebook Inc. се позова на изявлението на основателя на компанията Марк Зукърбърг по-рано тази година, когато той се изправи пред подобни твърдения. "Няма абсолютно никаква директива в никоя от промените, които правим, за да вкарваме пристрастие в това, което правим", каза той тогава. "Напротив, нашата цел е да бъдем платформа за всички идеи".

Източник: investor.bg