Един ден по-дълга може да се окаже есенната ваканция за

...
Един ден по-дълга може да се окаже есенната ваканция за
Коментари Харесай

Есенната ваканция за учениците може да се окаже 4 дни

Един ден по-дълга може да се окаже есенната почивка за учениците, т.е. те да почиват общо 4 дни, вместо 3 дни. Това излиза наяве от пост във фейсбук на ръководителя на Съюза на работодателите в системата на националната култура Диян Стаматов. 

Според формалния на МОН за ваканциите есенната почивка за учениците е от 30-ти октомври т.г. до 1-ви ноември т.г., т.е. от петък до неделя, а учениците следва да са на учебно заведение в понеделник - втори ноември. Стаматов обаче е написал, че 2-ри ноември - понеделник е задочен ден за учители и шефове в учебните заведения съгласно тълкуването на общественото министерство и наредбите на член 154 от Кодекса на труда.

Действително, член 154 разказва кои са формалните празници у нас - 1 януари, 3 март, 1 май, 6 май и така нататък, като измежду тях е и 1-ви ноември - Денят на националните будители. Алинея 2 на въпросния текст, призната през 2017 година, гласи, че когато формалните празници, като се изключи Великденските празници, съответстват със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени. Т.е. излиза, че 2-ри ноември би трябвало да е задочен. Не е ясно за какво МОН не са се съобразили с тази наредба, като шефове допускат, че става дума просто за пропуск.

" До дни ще има изменение на графика за образователното време от МОН ", е написал още Диян Стаматов. Засега не е изцяло ясно дали ваканцията ще се усили с още един ден и ще стане общо 4 дни - от петък до понеделник в това число. Възможно е МОН да се спре на разновидността петък, 30-ти октомври, да бъде разгласен за образователен, и по този начин дните за отмора на учениците да се окажат още веднъж 3 на брой. В-к " Сега " зададе въпроси на просветното министерство по какъв начин ще подходи в обстановката, като чакаме техните отговори.

Родители незабавно показаха неодобрение, тъй като към този момент са създали проекти за неучебните дни, а в този момент се оказва, че ще би трябвало да мислят разновидности за децата си и за понеделник. " Ние очевидно родителите сме като маймуни, с цел да ни разиграват по този начин - доста огромна част от нас вървят на работа и неналичията ни оттова са свързани с авансово обмисляне и така нататък ", е написал родител под поста на Стаматов. " Не всеки шеф толерира изненадващите отпуски. Някои действия и производства не разрешават детето да е на работа с мама и тате, а не всеки си има свободна баба на една ръка разстояние. А с тази коронавирус нервност потребните ходове на доста родители са сведени до нула ", споделя и различен родител, а шеф иронично отбелязва, че въпреки всичко е по-добре, че не са научили за смяната в послдния вероятен мометн - на 30-ти. " Наистина ли? ", чудят се и преподаватели, които също са сюрпризирани от новото развиване на нещата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР