Един ден, когато тийн литература на Димана Йорданова влезе в

...
Един ден, когато тийн литература на Димана Йорданова влезе в
Коментари Харесай

Литературно междучасие пали Френската по четенето

Един ден, когато тийн литература на Димана Йорданова влезе в учебниците, Стефани и Милен от Френската гимназия ще могат с горделивост да кажат на децата си: „ Яли сме с нея картофки в „ Капана ”. Десетокласниците са измежду най запалените уредници и участници в план „ Литературно междучасие ” в учебното заведение. По него в школото гостуват модерни създатели, срещат се с учениците, беседват за писането, четенето и нещата от живота. Целта е младежите да се възпламенят по литературата, а и да доближат до писатели, които са отвън наложителния лист в учебно заведение, а творят по тематики, които ги вълнуват.

Досега са им гостували Димана Йорданова, Христо Карастоянов, Иван Ланджев, Иван Димитров, Рашко Младенов. Следващи в поредицата ще са Елин Рахнев и Георги Господинов.

Тийнейджърите толкоз харесали Димана Йорданова, че тя дори ще идва повторно. Странно е по какъв начин приказва за книгите си, като че ли са неуспех, а в действителност са толкоз сполучливи, сюрпризирана е Стефани Исакова, десетокласничка от паралелка с интензивно проучване на френски език.

След срещата в учебното заведение учениците превели нейни произведения на френски и ги показали в книжарница „ Хеликон ”. А след това диалозите траяли на картофки в „ Капана ”.

Литературните междучасия предизвикали младежите и сами да се пробват в креативното писане. На последната колекция прочели някои от тях. Милен Вълчинов стигнал и по-далече - написа текстове за песни, основава музиката и ги извършва, като си приглася самичък на пиано. Вече е почнал авторска ария за сватбата на брат си, който още даже не е предложил на дамата на сърцето си, само че Милен усеща, че нещата вървят към годеж.

След поредицата литературни срещи има огромна смяна у младежите - в метода на изложение и пояснение, удовлетворена е преподавателката им по литература Таня Иванова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР