Един човешки живот, загубен на пътя в България, се равнява

...
Един човешки живот, загубен на пътя в България, се равнява
Коментари Харесай

Съдебната система в България - магазин Всичко по 10 000 лева

Един човешки живот, изгубен на пътя в България, се равнява на 10 000 лв.. Това потвърждава за n-ти път правосъдната система у нас. Смятайки какво можем да си купим с тези пари, се оказва - съвсем нищо стойностно. Особено, в случай че ги имаме в кеш. А погледнати от друга позиция, това са просто 5 000 евро - една междинна или даже, може би, минимална заплата в избрани области в някои други европейски страни.
Втори смъртен случай, породен от шофьор-чужденец в България, приключва точно с оценката 10 000 лв. - с цел да не избяга от " правораздаването ". И тези решения са взети единствено в границите на няколко седмици от родни съдилища. По-назад във времето няма да се връщаме. Състоянието на правосъдната система в България и пародийните присъди, които дефинира, са социална загадка. Но комфортът, в който се намират магистратите с мисълта, че са неприкосновени, тъй като те са най-отгоре на пирамидата, води точно до сходна безотговорност и възприятие на безнаказаност. Води до монополизъм в държавна институция, до окончателно изгубено чувство за психика, до групово отказване на справедливостта.
С парична гаранция в размер на 10 000 лв. плюс възбрана да напуща страната се размина швед, предизвикал гибелта на велосипедист на пътя. А след това го зарязал в канавката. Че за какво му е да напуща България. Той си има бизнес у нас.
Също с 10 000 лв. се отърва и румънецът, умъртвил дете на паркинг във Варна. Бил с чисто правосъдно минало и предизвикал гибелта на детето по несъобразителност. Имам предложение - да му дам още 10 000 лв. да мине без да желае през паркинга на Народното събрание и да събере с колата си всички тези велики мислители законодатели.
Или не! По-добре да предложа на няколко души да се включат в заниманието, та да се обхване по-голям периметър. Мога да наема даже ТИР или няколко. Ще ги пусна с висока скорост да се врежат и напълно инцидентно спирачките им ще откажат. Ситуацията ще възникне инцидентно и ще бъде по нехайство. Е, хора сме - всичко се случва! После ще полежим малко на топло. Ще ни хранят, ще си почиваме, мохабетът ще върви ден след ден. Пък когато минат няколко дни ще ни осъдят на по 10 000 лв., че са починали има-няма 200 - 240 души, и най-после ще ни пуснат.
А в случай че сме по-бедни, като кметът на Костинброд или Лютви Местан, да вземем за пример, може да се разминем и с по-малка цифра. Те също се отърваха с парична гаранция, не по-висока от към този момент неколкократно упоменатата сума. А по отношение на това дали сме склонни да се укрием или да правим ново сходно действие - несъмнено, че не, в случай че законът не го изиска от нас категорично. Заради това, ще смъкнат гаранцията с още малко. А, да - също по този начин ще си признаем всичко, с цел да може да ни пишат там едни 1 000 лв. да платим и да си вървим. А в случай че непринудено си оставим и книжките и със заключени пръсти зад тила обещаем, че скоро няма да се качим да караме, може да ни се размине и единствено с условна присъда. При нея няма значение какъв ще е срокът. Нали ще си бъдем на независимост.
След време, в случай че нещо не ни хареса от законодателя, отново може да се върнем на същото място и да повторим " случая " без да желаеме. Междувременно, може да си пафкаме трева, да си пием и да мятаме салфетки по нощните заведения, след което да се приберем (евентуално) с новата кола, която сме си купили от спестените 10 000 лв....
Щеше да е смешно, в случай че не беше трагично! Многократно съм се чудила тези хора съвест имат ли, нямат ли. И в действителност ли смятат, че гаранция от 10 000 лв. може да бъде отмъщение за болката и тъгата, която претърпяват фамилиите на неуместно починалите. Сякаш правосъдната система в България е магазин " Всичко по 10 000 лв. " и това е задоволително. Същата, уповаваща се на законите, съставлява сериал на ужасите.
Кеф прави да не се съблюдават разпоредбите, тъй като ти е все тая. Адреналинът се повишава крепко, тъй като знаеш, че наказването е незначително. Но очевидно на някои по този начин им е комфортно. И какво, че може да се изтряскаш в някой дирек, дърво, друга кола. Даже супер! Ако имаш шанс да оцелееш ще имаш и с какво да се хвалиш на приятелите си, тъй като всичко е тъкмо. А това, че може да утрепеш някой почтен, който просто желае да стигне до някъде, не е от голяма важност.
Да се научиш да правиш разлика сред положително и зло, сред вярно и погрешно, не става единствено с ястие, пиянство и адреналин, ами се желае и ум. С сходни стойности на наказванията войната ще продължи, а в една война постоянно има доста почтени жертви. Някои се борят с демографската рецесия, а други я поддържат изкуствено. Просто едни хора със съществено висше обучение и на високи постове в България се майтапят с живота на всички останали.
Автор: Атанаска Маркова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР