Един човек, изпаднал в мозъчна смърт, може да спаси живота

...
Един човек, изпаднал в мозъчна смърт, може да спаси живота
Коментари Харесай

Проблемът с донорството у нас е организационен, а не в отношението на хората

Един човек, изпаднал в мозъчна гибел, може да избави живота на други четирима души у нас. Това разгласи в Световния ден на донорството доцент Ивелин Такоров, началник на част от трансплантационните екипи във Военномедицинската академия в София.

По думите му в България рутинно се вършат трансплантации на черен дроб, бъбреци и сърце. И макар че законът е доста добър, към момента липсва добра организация за следене на пациентите в мозъчна гибел, разяснява доцент Такоров.

По мотив отбелязването на Световния ден на донорството във Военномедицинската академия (ВМА) се организира осведомителна среща с представители на най-голямата мото организация в страната.

България е на последно място по брой донори на един милион души, само че казусът е учредителен, а не в отношението на хората към този развой, твърди доцент Ивелин Такоров.

Сред гостите на днешното събитие във Военномедицинската академия беше и някогашният вратар на ЦСКА Георги Велинов-Джони, който преди 11 години е бил трансплантиран с черен дроб. Смята, че хората би трябвало да знаят повече за изгодите от донорството.

Лекарите означиха, че броят на трансплантациите у нас може да се усили единствено посредством възстановяване на организацията за ориентиране на донори.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР