Един човек е загинал, след като в паниката си заради

...
Един човек е загинал, след като в паниката си заради
Коментари Харесай

Един човек е загинал, след като скочил от високо при силното земетресение в Албания

Един човек е умрял, откакто в суматохата си поради мощното земетресение, раздрусало Албания, е скочил през прозореца на постройката, оповестява Ройтерс, базирайки се на министерството на защитата.

Жертвата е от град Курбин, Северна Албания. Ранените при земетресението са десетки.

Най-малко две здания са се срутили при мощния трус, а под руините има блокирани жители.

Външно с информация има ли потърпевши българи от земетресението в Албания

Земетресение с магнитуд 6,4 бе записано през днешния ден в Албания в ранните часове на деня и провокира суматоха в столицата Тирана и крайбрежния град Дуръс, предадоха международните организации, като се позоваха на американския Геофизичен институт и на Европейско-Средиземноморския сеизмологичен център.

Трусът е бил на 10 километра северозападно от град Шияк в Албания, показва Ройтерс, като се базира на американския институт. Той е станал на дълбочина 10 километра и е бил регистриран в 3.54 ч. локално време (4.54 българско), добавя ДПА, като се базира също на американския институт. Агенцията прецизира, че трусът е бил единствено на няколко километра от Дуръс, на към 25 километра западно от Тирана, където има и най-вече вреди. Епицентърът е бил в Адриатическо море, на 34 километра северозападно от Тирана, написа Франс прес, като се базира на европейския център.

Според данните на американския институт за последните 20 години Албания единствено един път е била разтърсвана от трус с магнитуд по-голям от шест и това е било през 2003 година, като тогава магнитудът е бил 6,3, добавя ДПА.

Италианската организация АНСА оповестява, че настоящето албанско земетресение е било усетено и в италианските области Пулия и Базиликата.

Силно земетресение удари Албания

В Албания към този момент се приказва за обилни вреди, показва Франс прес, като цитира Албана Каджахай, представител на министерството на защитата. Съобщава се за триетажен хотел в Дуръс, който е рухнал, както и за друга постройка в центъра на града, която е била мощно развалена. АП оповестява за рухнал ресторант в същия град. Щети има и в Тумана, на към 30 километра северозападно от Тирана, добавя Франс прес.

Има данни за към 50 леко ранени, които са отишли в незабавните отделения в Тирана, съобщи Франс прес, като се базира на говорителката на албанското министерство на опазването на здравето Огерта Манастерлиу.

След първия трус са последвали няколко вторични, измежду които и един с магнитуд 5,3, добавя Франс прес, цитирайки Европейско-Средиземноморския сеизмологичен център.

Първият трус е бил усетен и из Балканите, в Сараево, на близо 400 километра от епицентъра, и в Нови Сад, на близо 700 километра от епицентъра, съгласно данни в медиите и известия в обществените мрежи.

Същият регион в Албания беше разтресен през септември от трус с магнитуд 5,6, избран от управляващите тогава като най-силното земетресение за последните 20-30 години, добавя Франс прес. Тогава бяха развалени стотици здания, добавя АП.

Балканите са мощно сеизмична зона и земетресенията са чести, напомня Франс прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР