Един безкраен кошмар е обсебил нощите на Владимир Путин, откакто

...
Един безкраен кошмар е обсебил нощите на Владимир Путин, откакто
Коментари Харесай

Путин е като каубой, който иска да има много говеда

Един безконечен призрачен сън е обсебил нощите на Владимир Путин, откогато пристигна на власт, написа френското седмично издание L " Express.

През 1989 година Съюз на съветските социалистически републики наброява близо 287 милиона поданици, много по-напред от Съединените щати. Лишена от някогашните руски републики, Руската федерация доближи своя връх през 1994 година от 149 милиона души. През 2021 година са останали единствено 145 милиона руснаци, спрямо 331 милиона американци и 1,4 милиарда китайци. Пред Федералното заседание през 2006 година Путин за следващ път не излъга, когато дефинира демографията като " най-острия проблем на днешна Русия ". В оня миг Кремъл смяташе, че е намерил решението. След спад в раждаемостта през 90-те години на предишния век, присъщ за всички страни от някогашния руски блок, тя се увеличи още веднъж през 2000 година Тогава Путин вкара скъпа пронаталистична политика с финансова помощ за родителите след раждане на второ дете, утвърждавайки по този метод консервативните и фамилни полезности. През 2015 година коефициентът на раждаемост се възвърне до 1,8 деца на една жена. Свързана с икономическата имиграция от страните от някогашния Съветски съюз, тази политика завоюва време, с цел да бъде спряно намаляването на популацията.

Но кривата на раждаемостта още веднъж се спуска надолу(1,5 деца на една жена). " Както постоянно се случва при пронаталистичните политики, резултатът беше краткотраен, отбелязва демографът Ален Блум от Френския народен институт за демографски проучвания (INED). Хората се втурнаха да имат деца. Но направиха толкоз бебета, колкото желаеха, и по-късно стопираха. Освен това, дискурсът за връщането към обичайните полезности е доста неестествен и не подхожда на еволюцията на съветското общество. "

Повече дами, в сравнение с мъже

Проблемите надалеч не свършват единствено с люлката. Русия никога не е Япония, която също е в демографски крах, само че е с най-висока дълготрайност на живота в света. За Никълъс Еберщат, икономист в Американския институт за предприемачество, тя по един тайнствен метод съчетава високо равнище на обучение, сравнимо със страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, и смъртност, която я слага измежду най-слабо развитите страни. Очакваната дълготрайност на живота в Русия, която беше достигнала дъното си в средата на 1990-те (64 години), сигурно означи емфатичен напредък от средата на 2000-те години, достигайки връх от 73 години през 2019 година Но даже тази година упованията за продължителността на живота на един 15-годишен руснак бяха на равнището на... Хаити. " В бедните страни главните аргументи за гибелта са инфекциозни болести или такива, свързани с бедността и недохранването. Но в Русия главните аргументи за гибелта са свързани със сърдечно-съдови болести и пострадвания, което включва самоубийства, убийства, злополуки... ", дешифрира Еберщат. Консумацията на алкохол и по-специално на водка евентуално не на вятъра участва в това тъжно съветско изключение. Ковид-19 беше пагубен за страната. Официалните данни (по-малко от 400 000 починали) са мощно подценени. Според калкулации на списание The Economist сред 2020 година и 2023 година в Русия би трябвало да има от 1,2 до 1,6 милиона смъртни случая, с най-високата смъртност в света по време на пандемията.

Дори в случай че Путин има за цел да " русифицира " новозавоюваните нации, войната в Украйна за момента единствено утежнява демографската рецесия. Близо 200 000 бойци евентуално са били убити на фронтовата линия, а сред 500 000 и 1 милион души, най-вече млади образовани мъже, са избягали от страната. " Що се отнася до мъжете на възраст 20 или 30 години, смъртните случаи в Украйна неизбежно ще окажат въздействие върху продължителността на живота, която може да спадне с една или две години, пресмята Ален Блум. От друга страна, ние към момента не знаем резултатите върху раждаемостта, тъй като когато мъжете отидат на война, те също могат да се втурнат да се женят и да имат деца ". Това също акцентира несъответствието сред половете, един от най-големите в света, с остатък от 10 милиона дами по отношение на мъжете. За Никълъс Еберщат, " Путин има чудноват метод към демографската политика. Той е малко като притежател на ранчо, който счита, че е по-важно да има огромен брой говеда, в сравнение с да има крепко и породисто стадо. Така от политика, ориентирана към увеличение на раждаемостта и броя на съветските жители, той стигна до кражба на хора от други територии. Анексирането на Крим му разреши да добави 2,3 милиона поданици към Руската федерация. Но Путин обръща доста малко внимание на човешкия капитал. "

25 милиона поданици по-малко след 50 години

Дори националната организация Росстат не планува през идващото десетилетие броят на ражданията още веднъж да надвиши този на смъртните случаи. Според прогнозите на Организация на обединените нации страната може да загуби 25 милиона поданици за петдесет години, което ще я измести на 15-то място в света. Но това не е най-лошият сюжет за Кремъл. Както акцентира Ален Блум, намаляването на вътрешните миграционни потоци в границите на Руската федерация усилва рисковете от раздробяване: " Днес сибирското население се ражда на място. Фактът, че се чувстваш повече сибиряк, в сравнение с руснак, може да бъде заплаха за кохерентността на страната. Ясно е, че в република като Якутия автономията е действителна опция, изключително откакто приходите от добива на потребни изкопаеми се трансферират в огромна степен към централната власт. Държава, която се изпразва от поданици, накъсване на империята... Нощите на Путин надали ще се подобрят от демографска позиция. Ако се стреми да компенсира този неминуем крах с все по-агресивна външна политика, съветският режим един ден ще би трябвало да се помири с това.

" Това несъгласие сред геополитическите упоритости на Русия и действителността на нейните благоприятни условия не може да продължи постоянно, твърди Никълъс Еберщат. В международен мащаб страната ще се трансформира в действие от междинен диаметър. Но дали този преход ще бъде осъществен по кротичък или принудителен път? "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР