Един баща попитал малката си дъщеря, от къде идва кафето?

...
Един баща попитал малката си дъщеря, от къде идва кафето?
Коментари Харесай

12 храни, за които нямате представа как изглеждат в суров вид!

Един татко попитал дребната си щерка, от къде идва кафето? Неговото малко момиченце дало отговор: “От кутията, несъмнено!”. Най-вероятно доста от вас също не подозират по какъв начин наподобяват обичаните им храни в недопечен тип. Ето ги:

1) Семена от сусам:
Сусамът е цъфтящо растение, което е родено в тропически региони покрай екватора. Страните, които са най-големите производители на сусам в света, са Индия и Судан. Това е едно от най-старите маслодайни култури, познати в цялото човечество! Той пораства в огромни капсули, съвсем като грах, и се събира за печени артикули по целия свят.



2) Шам фъстък: Фъстъците са членове на фамилията на кашу и произлизат от разрастващите се райони към Централна Азия и Близкия изток. Фъстъкът е в действителност семето на дървото, което идва от красиво цвете.



3) Ванилия: Един от обичаните ни усети в действителност идва от цъфтящо орхидейно растение! Този тип е отглеждан в продължение на епохи и неговият генезис датира най-рано от античните племена на Тотонак в Мексико, за които се споделя, че са първите, които култивират растението. Когато ацтеките поемат културата на Тотонак, те създават усет от Ванилия и го назовават “Черното цвете”, тъй като незабавно откакто се култивира става черно.



4) Киви: Кивито пораства на лозя, като грозде! Плодът се отглежда на процедура на всички места по света, в това число Китай, Италия, Нова Зеландия, Чили, Гърция и Франция. За първи път се среща в по-голямата част от Китай, а първичното име за известните
плодове е “китайски цариградско грозде”.



5) Фъстъци: Известни с ядливите си семена, мнозина не осъзнават, че фъстъците в действителност са много красиво изглеждащо цвете. Семената се класифицират като маслодайно растение поради високото си наличие на масло. През 2014 година международното произвеждане на се равнява на към 42 милиона тона. Това са доста ядки!



6) Брюкселско зеле: Произходът на това необичайно изглеждащо растение идва от Брюксел, Белгия, където растението придобива своето име. Това е роднина на фамилията на зелето, само че вместо да е близо до земята, тези лъжички порастват над земята,
“покълват” ядливи пъпки, които всички обичаме (или мразим).



7) Бадеми: Бадемът е тип дърво, родом от Близкия изток и елементи на Северна Америка. Самият семенник пораства в плода на дървото, наименуван ръкохватка, която е твърда черупка, която пораства към бадемите, които в действителност не са семе. Вярвайте или не, бадемите са по-
тясно свързани с прасковите, в сравнение с с същинските ядки.



8) Канела: Тази фалшификация идва от вътрешната кора на дърветата, наречена Cinnamomum. Тази фалшификация съществува от доста време, само че за първи път е записана в историята, когато е импортирана в Египет още през 2000 година прочие Хр. Този мирис може да се срещне в културите и историята от целия свят.



9) Шафран: Има причина тази фалшификация да е толкоз скъпа! Шафранът, който идва от цветето “Шафран Crocus”, се събира
внимателно на ръка. Шафранът пораства и се отглежда от Западна Испания чак до източната част на Индия.



10) Кашу: Тези странни изглеждащи плодове в действителност са кашу от дърво. Това тропическо вечнозелено дърво създава тези огромни семена кашу и “ябълки кашу”. Не единствено,че кашуто се употребява в целия свят като ядка, само че вярвайте или не, ябълката на кашуто може да се употребява и за изработката на сладка плодова напитка или даже алкохол!



11) Кафе: Това прелестно растение е в близост още от по какъв начин свят светува. Легендата споделя, че племената “Оромо” в Кафа, Етиопия са били първите, които признават кофеиновите резултати в растението, само че това към момента не е потвърдено. Кафето идва от черешата на растението Coffea, където кафето се събира от вътрешната страна и след това се пече, с цел да се направи познатата ти чаша еспресо. Има няколко региона за развъждане на кафе по света, в това число Латинска Америка, Африка и Азиатско-тихоокеанските райони. Растението пораства най-близо до екватора.



12) Шоколад: Какаовата ядка е сухото и ферментирало семе от какао, от което произлизат какаовото масло и шоколада. Има дълъг и комплициран развой на развъждане и произвеждане на шоколад, само че основно шоколада идва от тези странни типове семена, които порастват в горещия дъждовен климат покрай екватора.



Източник: mozache.com
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР